Start Namirnica nedelje Gljive – ukusne i zdrave

Gljive – ukusne i zdrave

Šumske pečurke
Foto: Guliver/Thinkstock
Energetska vrednost pečuraka izuzetno je niska, te su prikladne u ishrani osoba koje žele da redukuju telesnu težinu. Mogu se puniti, pržiti, koristitii za pripremu čorbi, rižota, …
Pečurke sadrže oko 2% belančevina, a sušene čak 20%. Bogate su vitaminima B grupe, te 100 g šampinjona zadovoljava približno četvrtinu proporučene dnevne količine vitamina B2 i niacina (B3).
sampinjoniU ponudi uglavnom možemo pronaći gajene šampinjone dok su divlji daleko ukusniji, ali i osetljiviji. Osim što se mogu kuvati, pržiti i na drugi način termički obrađivati, mogu se jesti i sirovi. Dokazano je da su šampinjoni odličan izvor superantioksidansa ergotioneina – sadrže ga deset puta više od pšeničnih klica.
Bukovača je pečurka koja može da izraste do 20 cm u prečniku. Veoma je lekovita te se koristi u slučaju anemije, loše cirkulacije, ukočenosti ekstremiteta, povišenih vrednosti holesterola i triglicerida, oslabljenog imuniteta. Poseduje izuzetna antikancerogena svojstva.
Vrganj ima klobuk tamnobraon boje i čvrstu belu dršku, slatkastog je ukusa te pomalo podseća na nedozrele lešnike. Bogat je belančevinama i od izuzetnog značaja za jačanje imuniteta. Spada u kvalitetnije gljive, te na tržištu dostiže visoku cenu.
Lisičarka je jedna od najukusnijih samoniklih gljiva. Nakon branja, duže zadržava svežinu u odnosu na ostale vrste. Može se jesti sveža, sušiti ili koristiti za pripremu brojnih delikatesa. S obzirom na to da je malo žilavija, potrebno ju je duže termički obrađivati. Poznata je po visokom sadržaju gvožđa i ima izuzetno antikancerogeno dejstvo.
tartuf-640x352Tartuf se smatra izvanrednom poslasticom i pravim gastronomskim draguljem. Vekovima je bio poznat kao afrodizijak. Dokazano je da jača koncentraciju, pamćenje i poboljšava sposobnost učenja. Status zvezde među pečurkama poneo je zbog male ponude i visoke cene, te jedinstvenog ukusa i mirisa.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!