Start Zanimljivosti Grčka kuhinja: Mešavina dobro poznatih ukusa!

Grčka kuhinja: Mešavina dobro poznatih ukusa!

grcka salata

Morske avanture su počele, a turisti iz Srbije sve više biraju Grčku za odmor. Osim prelepih plaža, čiste vode i odličnih domaćina, svako iz Grčke donese i utiske o njihovoj hrani. Volimo je, najverovatnije, zato što je veoma slična našoj i što mnoga jela doživljavamo kao tradicionalno srpska.

Bogata istorija grčke uplela se i u kuhinju. Prvi kuvar napisane je baš u Grčkoj 330. godine pre nove ere. Ono što danas predstavlja grčka kuhinja, jeste spoj Evrope, Afrike i Azije, uz obale Sredozemnog mora. Zato su turska i grčka kuhinja veoma slične.

Nacionalni brend i definitivno najpoznatiji grčki proizvod je feta sir. Pravi se po receptu starom nekoliko hiljada godina i po tradiciji u obliku kocke. Originalni feta sir nastaje od kozijeg ili ovčijeg mleka, užeglog, slanog i blago kiselog je ukusa.

Često je pravimo kod kuće i uvek kažemo da joj fali upravo Grčka. U pitanju je umak, tzatziki ili grčka salata, kako je zovemo. Odlično ide uz ribu, krompir, kao prilog uz giros ili neko drugo meso. Pravi se od krastavaca, belog luka, maslinovog ulja, kisele pavlake i veoma gustog jogurta.

Još jedno dobro poznato jelo koje možemo da sretnemo na svakom ćošku i kod nas jeste giros. Svinjsko ili jagnjeće meso peče se na vertikalnom ražnju i služi kao neka vrsta sendviča, u tortilji, sa raznim prilozima. Ono što se najčešće stavlja u giros jeste upravo tzatziki salata. Veoma sličan girosu je i suvlaki. Takođe se pravi od različitog mesa, a najsličnije je ražnjiću.

U mnoga jela stavljaju se masline i maslinovo ulje, a na menijima su i razni specijaliteti od ribe i morskih plodova. U Grčkoj se zasladite alvama raznog ukusa, kao i baklavama sa različitim punjenjem. Svako jelo zalije se dobrim grčkim vinom.
Autor: Life Content

Foto: Flickr

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!