Start Zanimljivosti Hrana kao lek: Ove namirnice čuvaju bubrege

Hrana kao lek: Ove namirnice čuvaju bubrege

ID-100182

Ukoliko želite da se hranite tako da preventivno delujete na eventualnu pojavu problema s bubrezima, ove namirnice su pravi izbor.

Pored fizičke aktivnosti, izbegavanja cigareta, soli i šećera, za zdravlje bubrega je od velike važnosti da se zdravo hranite.

U vašu ishranu bi trebalo da uvrstite sledeće namirnice:

Beli luk

Beli luk je odličan izbor jer ima jaka protivupalna svojstva i mogućnosti snižavanja holesterola. Budući da je jakog ukusa, nije potrebno da dodajete so obrocima, a time čuvate zdravlje vaših brubrega.

Kelj, brokoli, karfiol

Povrće poput kelja, brokolija i karfiola je puno vlakana, vitamina C i K koji su potrebni bubrezima kako bi funkcionisali.

Od ove tri namirnice, kelj je možda i najbolji izbor, budući da je odličan izvor gvožđa, beta karotena i kalcijuma.

Peršun

Peršun je jedna od namirnica koja čisti bubrege od svih toksina. Možete da ga kombinujete sa svim jelima, a najbolje je od njega napraviti čaj.

Riba

Ribe poput sardine i lososa su pune zdravih masti, a kako potvrđuje i jedna britanska studija, oboleli od dijabetesa koji redovno konzumiraju ribu mogu znatno da smanje rizik od nastanka bolesti bubrega.

Brusnice

Brusnice su bogate antioksidantima i poznate po tome što pozitivno deluju na razne bolesti. One sadrže kinin koji izbacuje kiseline iz bubrega.

Izvor: Ordinacija.hr
Foto: Freedigitalphotos.net/James Barker

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!