Start Zanimljivosti Hranom protiv stresa: Ovo su namirnice koje treba da jedete!

Hranom protiv stresa: Ovo su namirnice koje treba da jedete!

hrana i stres

Kada se organizam nađe u stresnoj situaciji dolazi do pokretanja specifičnog mehanizma odbrane koji se bazira na hormonima. Hormoni koji se u tim situacijama luče su adrenalin i kortizol. Oni izazivaju pojačanu potrošnju glukoze kako bismo se snabdeli dovoljnom količinom energije za reagovanje, ubrzavaju sve procese i povećavaju krvni pritisak, a sve to s ciljem da organizam pobedi stresnu situaciju.

Osnovna greška koju pravimo u stresnim situacijama jeste upotreba šećerna (slatkiša, prerađenih namirnica, alkohola). Ovakve namirnice jesu bogate energijom, ali su apsolutno bezvredne sa biološke tačke gledišta, jer nemaju esencijalne materije neophodne za optimalno funkcionisanje organizma (vitamini, minerali, kvalitetni proteini, esencijalne masti i kvalitetni ugljeni hidrati). One u prvom momentu možda prijaju, ali kratkoročno, posle čega sledi još više negativnih efekata stresa, kao recimo depresivno ponašanje i u velikom broju slučajeva dobijanje na telesnoj težini.

Ovo su namirnice koje smanjuju nivo stresa:

Banana
Ukusan obrok koji podiže nivo serotonina, hormona koji smanjuje nivo stresa i podiže pozitivno raspoloženje. Ova namirnica daje neophodnu energiju, snabdeva organizam važnim mineralom kalijumom, koji smanjuje visok pritisak i smanjuje broj srčanih otkucaja. U stresnim situacijama banana je idealna alternativa slatkišima.

Špargla
Ovo povrće obiluje folnom kiselinom (kompleksom vitamina B) koja utiče na stvaranje serotonina, obnovu ćelija i svih procesa u organizmu narušenih pod uticajem stresa. Vitamin B6 koji se nalazi u špargli je veoma važan za nerve.

Borovnice
Usled stresa dolazi do produkcije slobodnih radikala koji narušavaju imunitet, ćelije organizma, kao i njegovu funkcionalnost, a borovnice su bogate važnim antioksidantima (polifenolima) koji ih uspešno neutrališu. U slučajevima kada stres dugo traje vitamin C je neophodan da organizam ojača i prevaziđe stresnu situaciju, a ova namirnica je ukusan i dobar izbor.

Šargarepa
Već samim grickanjem i žvakanjem sveže šargarepe potisnućete napetost, a njen osvežavajući ukus i sastav bogat vitaminom B6, vitaminom C, beta karotenom, kalijumom opustiće vaše mišiće koji su pod tenzijom. Ova kombinacija sastojaka takođe ima jako antioksidantno dejstvo koje štiti ćelije. Sok od šargarepe je vrlo bogat provitaminom A (beta karotenom) pa se savetuje da popijete čašu soka od šargarepe u kombinaciji sa limunom. Ova užina će ublažiti stres i sačuvati vašu figuru od viška kilograma.

Avokado
Namirnica koja obiluje kvalitetnim mastima, vitaminima B kompleksa i kalijumom – svim važnim sastojcima za ublažavanje stresa. Masti iz avokada daju neophodnu energiju, dug osećaj sitosti, smanjuju holesterol (koji je često povišen u stresnim situacijama), pa pozitivno deluju na kardiovaskularni sistem. Napravite salatu od avokada i osećajte zadovoljstvo dugotrajne sitosti i energije koje će vam dati ovo voće.

Beli luk
On predstavlja pravu pilulu koja će pomoći vašem oslabljenom imunitetu da se izbori sa stresom. Beli luk je veoma moćan antioksidant, pa će smanjiti štetu po ćelije. Konzumiranjem belog luka definitivno ćete ojačati.

Izvor: Nezavisne novine

Foto: Foodnavigator

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!