Start Zanimljivosti O namirnicama Ishrana tokom zimskih dana – par namirnica koje je preporučljivo koristiti

Ishrana tokom zimskih dana – par namirnica koje je preporučljivo koristiti

Zdrava ishrana
Foto: Guliver/Thinkstock
Beli luk pomaže čišćenju sluzi iz grla i respiratornog sistema, sprečava upale i oslobađa organizam od bakterija, gljivica i parazita. Interesantno je i to što kuvanjem beli luk zadržava sve svoje kvalitete.
Đumbir je začin koji, bilo da se koristi kao sušen ili svež, daje jelu ljutkast ukus, a blagotvorno deluje i  na organizam jer pospešava cirkulaciju tj. greje ga. Odličan je kao začin u supama, varivima i svim jelima sa mahunarkama. Jako je dobar saveznik protiv mučnine, gasova u crevima i prehlade.
Važan deo ishrane, naročito u zimskim danima, čine mahunarke i žitarice, kao neophodan izvor belančevina. Preporučljivo je konzumirati heljdu i zob, jer su to žitarice koje najviše greju organizam, a samim tim pospešuju rad metabolizma i varenje.
Suvo voće, osim slatkoće, sadrži značajne količine minerala poput kalcijuma i gvožđa. Kako tokom hladnih dana nemamo veliki izbor svežeg voća, neophodno je konzumirati suvo voće. Južno voće, koje se u zimskim danima može nabaviti, hladi  organizam, što tokom zime nije potrebno.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!