Jedan jednostavan sastojak pomoći će da se majonez zgusne bez žumanaca, a to je skrobno brašno ili gustin.
![Foto: Guliver/Thinkstock](http://www.lepotaizdravlje.rs/posaljirecept/wp-content/uploads/2015/06/ThinkstockPhotos-459875479.jpg)
Za majonez bez jaja potrebno je:
– 2 kašike skrobnog brašna
– 4 kašike mleka
– 4 kašike vode
– 2 kašičice senfa
– 3 kašike ulja
– 1 kašičica limunovog soka (ili vinskog sirćeta)
– so i malo bibera
Priprema
U posudi pomešati brašno s vodom i mlekom i potom zagrejati smesu do vrenja.
Skloniti s vatre i pustiti da se ohladi na sobnoj temperaturi. U ohlađenu smesu umešati jednu kašičicu senfa i mikserom mutiti uz postepeno dodavanje ulja. Na kraju dodati još jednu kašičicu senfa i sirće ili limunov sok.