Start Trikovi i saveti Kako koristiti maslac?

  Kako koristiti maslac?

  Foto: Guliver/Thinkstock
  Foto: Guliver/Thinkstock
  Maslac je jedna od najboljih namirnica koju uvek imamo kod kuće i ako ništa drugo, primamljivo će se rastopiti na toploj kriški hleba. Osim toga, nezaobilazan je sastojak mnogih poslastica ili jela, samo ako znate kako ga pravilno koristiti.
  U mnogim receptima preporučuje se da maslac bude na sobnoj temperaturi pre dalje obrade, a ako ste zaboravili da ga na vreme izvadite iz frižidera probajte ovaj trik – zagrejte vodu u posudi (u mikrotalasnoj pećnici), prospite vodu i toplom posudom poklopite komad maslaca, pa će se brže otopiti. Trik za koji verovatno znate je onaj da ga odmah isečete na manje komade, pa će pre postići sobnu temperaturu.
  Takođe, mnogi nisu sigurni kada je maslac dostigao sobnu temperaturu. Stručnjaci kažu da je to momenat kada, nakon što uzmete jedan komadić, maslac lagano savijete i on ne puca. A, ako pukne, znači da još nije dosegao sobnu temperaturu.
  A kada vam trebaju hladni komadići maslaca kao podloge za kolače ili pite, možete ga uzeti direktno iz frižidera, narendati i odmah iskoristiti.
  Ako ste ga predugo držali na kuhinjskom pultu i maslac je se previše otopio, stavite ga u posudu, a zatim uronite u drugu posudu s ledenom vodom, kako bi se maslac što pre stegao.

  Samo torte i kolači, i ništa više!

  RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!