Start Kako napraviti Kako napraviti domaći fondan + recepti!

Kako napraviti domaći fondan + recepti!

DH
DH

Sastojci:
– 1 kesica želatina u prahu
– 50 ml hladne vode (za želatin)
– 20 ml vode (za fruktozu)
– 100 gr fruktoze ili dekstroze (voćni šećer)
– 1 velika kašika glicerina (nabavite kod Eurowilta))
– 900 gr šećera u prahu

DH
DH

Priprema
Želatin preliti sa vodom i ostaviti da nabubri. Fruktozu ili dekstrozu stavite u šerpicu i prelite isto sa vodom. Stavite na ringlu da se istopi. Mešajte sve vreme do početka ključanja. Neka vri tridesetak sekundi, zatim sklonite sa vatre i dodajte jednu punu supenu kašiku glicerina i nabrubreli žilatin. Promešajte.

ZEKA TORTA
NODI TORTA
VESELA BUBAMARA

U vanglicu stavite 500 -600 g šećera u prahu, zatim postepeno sipajte istopljeni šećer i mešajte sa kašikom. Povremeno dodajte još šećera u prahu, a zatim preročite na radnu površinu i sa ostatkom šećera umesite fondan. Ako su vam u startu ruke mnogo ulepljene sa fondanom, operite ih i onda nastavite sa mešenjem fondana.
Bitno je da ruke nakon pranja dobro osušite papirnatim ubrusom, a ne peškirom ili krpom jer će vam u suprotnom ostati dlačice na fondanu
.

DH
DH

Gotov fondan ostavite 30 minuta na površini gde ste ga mesili da se prohladi, a onda ga stavite u dobro zatvorenu kesu i čuvajte na sobnoj temperaturi. Najbolje je da se iskoristi u naredna 2-3 dana zato što je onda najlakše raditi sa njim ali ga možete čuvati i mesec dana ako želite. Ako se desi da ga želite upotrebiti nakon tih mesec dana, a on bude malo tvrđi za rad, slobodno ga stavite na 4-5 sekundi u mikrotalasnu ali vodite računa da ga ne pregrejete jer možete tako i ruke da izgorite sa njim, jer u sredini bude vreo.
Ovako napravljeni fondan najbolje je bojiti sa gel bojama. Uzmete željenu količinu fondana, zabodete čačkalicu u gel boju a onda tu istu čačkalicu zabodete na par mesta u fondan.

NUGAT TORTA
ROĐENDANSKA TORTA

Ako bojite sa bojom u prahu, pre nego što stavite željenu boju rastopite je sa par kapi vode ili alkohola.

D.S.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!