Start Zanimljivosti Kako odabrati odgovarajuću vodu za piće?!

Kako odabrati odgovarajuću vodu za piće?!

voda flickr

Na dekleraciji koja se nalazi na svakoj flaši vode, osim podatka koje minerale ona sadrži, navodi se i koliki je suvi ostatak. Ovaj broj zapravo definiše koja količina minerala se dobije ako voda isparava na 180 stepeni.

Stručnjaci su izračunali da su vode koje imaju manje od 500 mg suve materije na litar sa niskim sadržajem rastvorljivih minerala. Između 500 i 1.500 mg na litar je kategorija mineralnih voda, a više od 1.500 mg na litar su vode koje imaju veliku količinu minerala.

Vode koje imaju nižu količinu minerala pogodne su za svakodnevnu upotrebu, mogu da ih koriste sve generacije u neograničenim količinama – objašnjava dr Nina Bulajić, savetnik za makrobiotičku ishranu.

Mineralne vode imaju određena ograničenja. Mala deca ne bi smela da piju mineralnu vodu, a odrasli zdravi ljudi treba da je uzimaju, naročito u letnjim mesecima kada gube velike količine natrijuma i hlorda preko znoja.

Minerali su važni za kategorizaciju, a u organizmu umamo makro i mikro minerale. Ogranizmu treba mnogo više makro nego mikro minerala, a u makro spadaju natrijum, hloridi, kalcijum, magnezijumu, fosfati, kalijum. Najbolje su one vode koje imaju izbalansirane sve te minerale u svom sastavu, kada ih nema ni previše ni premalo.

Vode koje imaju nižu koncentraciju natrijuma mogu da piju osobe koje imaju visok krvni pritisak – kaže dr Bulajić.

Dobro je i kada voda ima nešto niži sadržaj hlorida, jer je preterana upotreba soli faktor rizika za hipertenziju.

Treba voditi računa i da li je sadržaj kalcijuma i magnezijuma dobro izbalansiran i da li su svi ti minerali u koncentacijama koje su približne onima koje se nalaze u organizmu, u krvi, jer se ona lako apsorbuje u crevima.

Bitno je da je voda prijatnog ukusa. Mnogo sulfata u vodama daje neprijatan, gorak ukus. Mineralne vode imaju bikarbonate koji čuvaju zdravlje kostiju. Magnezijum pomaže u regulisanju srčanog ritma i snižavanju nivoa holesterola u krvi. Takođe, ublažava srčane tegobe, stabilizuje krvni pritisak, učestvuje u regulaciji nivoa šećera u krvi, poboljšava fizičku kondiciju i reguliše rad creva.

Izvor: Novosti
Foto: Flickr

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!