Start Trikovi i saveti Kako pravilno odabrati vino uz jelo koje pripremate

  Kako pravilno odabrati vino uz jelo koje pripremate

  vinoihrana
  Vino je veoma važan napitak koji čini sastavni deo kako evropske, tako i mediteranske kuhinje, od jednostavnih, tradicionalnih jela, do najsloženijih, egzotičnih specijaliteta. Vino je važno i u kuhinji, ne samo kao piće, već i kao dodatak jelima kojima obogaćuje ukus (uglavnom u dinstanju i pečenju). Crvena i bela penušava vina su najpopularnija i poznata su još i kao blaga vina, jer sadrže samo 10-14% alkohola. Aperitiv i desertna vina sadrže 14-20% alkohola i ona imaju jači ukus od blagih. Vino postoji da bi se pilo uz jelo mada se, naravno, može piti i samo.
  Veština ili čak umetnost slaganja vina i hrane zasnivaju se na znalački vođenim tananim linijama mirisnih i ukusnih komponenti iz vina i hrane i na kombinovanju bezbrojnih finesa koje se međusobno isprepliću i koje na kraju treba dovesti u fini sklad.

  Uvek treba voditi računa da je zadatak vina da upotpuni i oplemeni gastronomski doživljaj. Svojim karakteristikama, vino ne treba u potpunosti da neutrališe ukus hrane, baš kao što ni hrana ne sme da učini vino neprimetnim.

  Ukus mleka u umaku najbolje će “preseći” mlada malvazija, dok graševina poboljšava ukus gorgonzole. Sirevi poput gorgonzole i rokfora slažu se sa slatkim vinima. Teške i tvrde sireve, poput parmezana, kombinujte sa starim crnim vinima.
  Svinjetina “traži” sveža vina koja u pozadini imaju dodatnu aromu, kao što su beli sovinjon ili šardone. Zbog visokog udela masnoće, pristaju joj i vina srednje kiselosti, poput rizlinga.
  Govedina se slaže s vinima koja imaju više tanina, odnosno ona koja su kiselija. Prepoznaju se po ukusu “steže” usta. Opor ukus čisti nepce i jezik od masnoća, te priprema usta za nove ukuse. Dobar izbor su kaberne sovinjon, merlo ili sira (šira).
  Slatkasta jagnjetina zahteva vina bogata taninom. Birajte nebiolo, barolo ili barbaresko. Pečena piletina i ćuretina slažu se sa šardoneom i belim pinjoom, a patka s crnim pinjoom.
  Riba jakog ukusa, poput tunjevine, zahteva puna vina, mahom crvena. Lososu pristaju lakša vina, roze ili graševina. Šardone je “partner” jastogu, ostrigama treba svežina suvog penušavog vina, dok će se škampi na žaru najbolje složiti sa hrvatskim pošipom.
  Špagete sa sosom od paradajza idu s mladom frankovkom, a dok lazanje zahtevaju jača vina od kaberne sovinjona, merloa ili sire.
  Za čokoladni desert vino mora biti snažno, ali ne obavezno i slatko. Ako je desert s jabukama, dobar izbor su polusuvi sovinjon ili rizling.

  Samo torte i kolači, i ništa više!

  RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!