Start Trikovi i saveti Kako pravilno postaviti sto

  Kako pravilno postaviti sto

  Kako pravilno postaviti sto

  Uložili ste trud i pripremili ukusne specijalitete? Sada je vreme da uživanje u gurmanlucima upotpunite savršeno postavljenim stolom. Bez obzira da li imate goste ili želite da dragim osobama priredite svečaniji ručak, pravilan raspored pribora za jelo će dati posebnu notu obroku. Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći pri postavljanju stola za svečaniju trpezu.
  U sredini se nalaze tanjiri, poređani onako kako se služe jela (predjelo, supa, jelo). Nož se postavlja sa desne strane tanjira, a viljuška sa leve. Kašika ide sa desne strane noža sa spoljne strane. Drške escajga moraju biti okrenute prema ivici stola, a oštrice prema tanjiru. Ukoliko služimo ribu kao predjelo potrebno je postaviti poseban pribor za ribu, i to viljuška levo od tanjira sa spoljne strane, a nož desno, između kašike i noža za glavno jelo.
  Male kašike i viljuške za desert se postavljaju sa gornje strane tanjira tako da drška bude okrenuta desnoj ruci.
  U tanjir se stavljaju salvete koje su najčešće bele boje. Salvete ne predstavljaju luksuz, već služe da zaštite odeću od fleka i za brisanje ruku i usta posle jela.
  Iznad tanjira se nalazi pribor za desert. Isto važi za čaše, kada se služe različite vrste vina. Od spolja ka unutra poređane čaše za vodu, belo i crno vino. Tanjirić za hleb nalazi se sa leve strane, uz koji se može staviti mali nož, koji služi za eventualno mazanje (maslac, kajmak, itd).

  Samo torte i kolači, i ništa više!

  RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!