Start Kako napraviti Kako se pravi – domaći kolači sa salom, salčići, salenjaci

Kako se pravi – domaći kolači sa salom, salčići, salenjaci

Kako se prave salenjaci salcici
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 180 minuta
  • 6 osoba
  • Manje zahtevno

Sastojci:

1 kg mekog brašna tip 400
20 g svežeg kvasca
500 g sala sa opnom
300 ml mleka
2 kašike šećera
3 žumanceta
1 kašika soli
1 kašika sirćeta
300 g pekmeza po želji (najbolje od šljiva)
200 g šećera u prahu
1 jaje

Da li vam se dopada recept?

Priprema:

1. Salo samleti na mašini za mlevenje ili izmiksati u blenderu. Potom ga posuti sa malo brašna da bi se lakše oblikovalo u tri manje kugle.
2. Sjediniti mlako mleko, izdrobljeni kvasac, 1 kašiku šećera i 1 kašiku brašna. Dobro izmešati te pokriti krpom i ostaviti da nadođe.
3. U vanglicu za mešenje sipati polovinu brašna pa dodati so i preostali šećer te promešati. Zatim sipati nadošao kvasac, dodati žumanca, sirće i kašiku šećera te opet promešati. Potom postepeno dodavati preostalo brašno uz neprestano mešenje dok se ne dobije čvršće, glatko testo. Umešeno testo prekriti krpom, pa ga ostaviti na toplom da se masa udvostruči.
4. Nadošlo testo istanjiti pomoću oklagije na debljinu od 1 cm a zatim po njemu ručno rasporediti jednu gomilicu sala.
5. Bočne stranice preklopiti prema sredini a potom gornji i donji deo testa takođe preklopiti prema centru.
6. Testo okrenuti da završetak bude okrenut nadole pa ostaviti 25 min da nadođe. Isti postupak premazivanja salom i preklapanja ponoviti još dva puta pa svaki put testo ostaviti da miruje 25 min.
7. Nakon toga nadošlo testo stanjiti pomoću oklagije na debljinu od 1 cm i iseći na kvadrate željene veličine.
8. Na svaki kvadrat staviti kašičicu džema od šljiva. Potom kvadrat preklopiti po dijagonali pa završetke dobijenog trougla spojiti i uvrnuti.
9. Tepsiju obložiti papirom za pečenje i u nju poslagati salčiće, ostaviti ih kratko da nadođu a potom premazati umućenim jajetom. Peći u zagrejanoj rerni na 250ºC oko 25 min.
10. Pečene salčiće dok su još topli uvaljati u šećer u prahu.

Savet: Da bi salčići uspeli, svi sastojci koji se koriste u pripremi recepta moraju biti mlaki, baš kao i prostorija u kojoj se mese.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!

KAKO VAM SE ČINI OVAJ RECEPT?

Please enter your comment!
Please enter your name here