Start Zanimljivosti O namirnicama Vitamini i minerali u borbi s toksinima

Vitamini i minerali u borbi s toksinima

Minerali i vitamini
Foto: Guliver/Thinkstock
Pod pojmom detoksikacije, u poslednjih nekoliko godina podrazumeva se čišćenje organizma od otrova stiktnom dijetom ili čak izbegavanjem hrane. Međutim, u medicinskom smislu detoksikacija jeste prirodnii proces kroz koji telo prolazi kad iz svog sistema ukloni bilo koje štetne materije, poput industrijski prerađenih proizvoda, lekova i alkohola. To znači da dijeta ne podrazumeva uvek detoksikaciju i obrnuto – detoksikacija ne znači uvek dijetu.

Brojni vitamini, minerali, kao i druge hranljive materije od suštinskog su značaja za pravilno funkcionisanje tela, a imaju i specifičnu ulogu u toku detoksikacije kako biste uspešno izbacili toksine.

Osim putem hrane, vitamine i minerale možete unositi i suplementima, odnosno vitaminskim i mineralskim dodacima ishrani.

Mleko i mlečne proizvode svedite na minimum

Bez obzira na to što sadrže veliku količinu kalcijuma, mleko i mlačne proizvode trebalo bi da izbegavate – prevelika količina ovih namirnica narušava pH ravnotežu organizma, što može zaustaviti proces izbacivanja toksina.
Kalcijum
je potreban organizmu jer utiče na snižavanje nivoa enzima glukuronidaze, koji sprečava detoksikaciju u telu i umesto toga omogućava štetnim materijama da ponovo uđu u krvotok i oštete ćeliju. Namirnice bogate ovim mineralom su zeleno lisnato povrće, tofu sir, bademi, semenke, sojino mleko, bademi, rogač, beli pasulj…
Magnezijum
Prilikom detoksikacije telo izbacuje velike količine otrova iz ćelija i tkiva i na taj način povećava se nivo kiselosti u organizmu. Dovoljna količina ovog minerala telo vraća u ravnotežu. Najlakše se u organizmu asimilra preko kože, posebno prilikom detoks kupki. Ima ga u bananama, orasima, tamnozelenom lisnatom povrću, kikirikiju i tunjevini.
Cink
Ima važnu ulogu u mnogim hemijskim reakcijama u organizmu. Zajednos određenim enzimima u jetri razlaže štetne hemikalije na manje toksične supstance. Predstavlja jak antioksidans koji uništava slobodne radikale u telu i čisti ga od teških metala. Ima ga u mesu, jetri, jajima, ostrigama, boraniji i pečurkama.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!