Start Trikovi i saveti Kako se rešiti novogodišnjeg mamurluka

  Kako se rešiti novogodišnjeg mamurluka

  Najluđa noć, novogodišnja dekoracija, ukusna hrana i još slasniji dezerti, muzika, društvo, voljena osoba, pokloni i – alkohol!

  Foto: Guliver/Thinkstock
  Foto: Guliver/Thinkstock

  Sada je kasno za mere predostrožnosti jer vas je bol u glavi i probudio. Koji god alkohol da ste pili, odmor, san i velike količine vode i svežeg voćnog soka moraju biti uključeni u “projekat rehabilitacije” vašeg organizma.

  Čoveku sa prosečnom telesnom težinom je potrebno oko sat vremena da svari flašu piva, čašu vina, likera ili kratkog pića. Težina mamurluka zavisi od samog sastava alkoholnog pića, to jest toksina koji se u njemu nalaze. Na primer, džin i vodka su najmanje nečisti (manji mamurluk), dok će vam burbon, crveno vino, brendi, viski i tekila zadati veliku glavobolju. Gaziranost piva ubrzava apsorpciju alkohola. Međutim ukoliko pivo pijete posle likera, telo mnogo brže proizvodi toksin acetal-dehid, koji je odgovoran za najgore simptome mamurluka.

  Evo par namirnica koje vam nude prečicu ka brzom oporavku, a ujedno i pripremi za reprizu Nove godine.

  Hladan jogurt – osvežava vašu uznemirenu utrobu.

  Sok – voćni šećer fruktoza, koji se nalazi u soku, poboljšava energetski nivo organizma. Voćni sokovi u sebi sadrže i vitamine, koje ste prethodne noći izgubili, pa je ovo pravi način da ih povratite.

  Voda – ako u telo jutro posle napijanja unesete mnogo vode, ne samo da ćete izbeći dehidraciju, već ćete smanjiti nivo toksičnih materija u stomaku. Dodatak u vidu meda bi mogao da izbalansira nivo šećera, a kisela voda bi mogla da smiri osetljiv stomak.

  Jaja – nadoknađuju proteine, cink i B vitamin, lako se vare i sadrže veliku koncentraciju cisteina, amino-kiseline koja “ubija” acetal-dehid. Vaš idealan doručak za mamurno jutro.

  Mleko – bela tečnost bogata kalcijumom se preporučuje čak i ljudima koji imaju obolelu jetru, zato što poboljšava njen rad.

  Aspirin ili brufen će vas rasteretiti glavobolje. Izbegavajte andol i acetisal, zato što mogu da oštete jetru ako se uzmu posle konzumiranja alkohola.

  Samo torte i kolači, i ništa više!

  RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!