Start Zanimljivosti O namirnicama Kokosovo ulje – prijatelj vašeg zdravlja

Kokosovo ulje – prijatelj vašeg zdravlja

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock
Relativno nova ali izuzetno zapažena namirnica na našim prostorima jeste kokosovo ulje.
Drevni narodi Istoka od davnina su upoznati sa blagodetima primene ovog ulja u kulinarstvu, ali ga rado koriste i za spravljanje melema i kozmetičkih preparata. Kokosovo ulje ne sadrži holesterol, natrijum i ugljene hidrate. Njegova specifičnost ogleda se u tome što sadrži visok nivo zasićenih masnih kiselina (90%), kao i minerala i vitamina K i E. Preporučuje se u ishrani sportista ali i osoba koje pate od gojaznosti jer sprečava taloženje masti na krvnim sudovima, snižava holesterol, sprečava pojavu dijabetesa, normalizuje funkciju štitaste žlezde, pospešuje rad bubrega itd.
Ukoliko se odlučite da hranu spremate na kokosovom ulju uživaćete u nenametljivoj i prijatnoj aromi svežeg kokosa. Preporučujemo upotrebu devičanskog kokosovog ulja, koje se može naći u većini tzv. prodavnica zdrave hrane. Ovo ulje se pakuje u tegle, bele je boje i u čvrstom stanju.
Kokosovo ulje je odlično za negu kože svih telesnih regija. Hidrira kožu, sprečava njeno starenje, upalne procese, jak je antioksidans i sprečava stvaranje i zadržavanje bakterija na koži. Upravo zbog antibakterijskog svojstva može poslužiti i kao alternativa dezodoransu, a uz to je prijatnog i osvežavajućeg mirisa. Sve što je potrebno jeste kašičicom blago zagrebati ulje (koje je u čvrstom stanju) i naneti među dlanove, pa blagim pokretima za kratko vreme razgrejati i naneti na kožu.
Pored nege kože, ovo ulje blagotvorno je i za negu noktiju jer jača pločicu nokta, sprečava stvaranje zanoktica, poboljšava rast nokta i hidrira kožu.
Ako vas muči perut ili opadanje kose, kokosovo ulje i tu može pomoći tako što masažom skalpa hidrira kožu glave ali i podstiče rast kose.
Ovo ulje vrlo je korisno i kao pomoćno sredstvo za održanje zdravlja zuba jer sprečava kvarenje i truljenje zuba. Redovnom upotrebom kokosovog ulja obezbeđuje se apsorpcija potrebne količine kalijuma u organizam.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!