Start Namirnica nedelje Koštunjavo voće – riznica zdravlja!

Koštunjavo voće – riznica zdravlja!

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock
Poznato je da jezgrasti plodovi imaju veoma bogatu nutritivnu vrednost, a njihova potrošnja u svetu i kod nas raste iz dana u dan. Naročit ukus daju poslasticama, a koriste se i u pripremi slanih specijaliteta i salata. Popularni su kao zdrava grickalica, a naučno je dokazano da se njihovim umerenim konzumiranjem mogu sprečiti mnoge zdravstvene tegobe.
Jezgrasto ili koštunjavo voće prava je riznica hranljivih materija, ukusno je i zdravo, a može se jesti pečeno ili sirovo, slano ili neslano. Bogato je korisnim nezasićenim masnim kiselinama, vitaminima, mineralima i antioksidansima, a nutricionisti preporučuju da se uzima pet puta nedeljno po 30 g ovih plodova.

Čuvanje

Koštunjavo voće može da se čuva u ostavi, zamrzivaču i podrumu. Neočišćeno, ostaće sveže duže vreme, dok oljušteni plodovi mogu da užegnu zbog visokog sadržaja masti, a najidealniji način čuvanja jeste – vakuumiranje. Ovo voće može da se sačuva i prženjem, uz dodatak soli (najčešće kikiriki, badem i indijski orah), dok se neslano koristi kao dodatak kolačima i u dijetama.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!