Start Zanimljivosti Lek jeseni: Zašto je važno jesti bundevu?

Lek jeseni: Zašto je važno jesti bundevu?

Bundeva je koristan diuretik, a njeno seme preporučuje se trudnicama, dojiljama, starim i osobama sa bolesnom jetrom ili obolelom prostatom. Takođe, bundevu bi trebao što češće da konzumiraju osobe koje boluju od reume, gihta, zapaljenja bubrega i mokraćne bešike. Pored toga, ova jesenja namirnica ima izuzetno povoljno dejstvo protiv upale jajnika i pratećih pojava menopauze.

Foto: Thinkstock

Zbog hranjivosti i lekovitosti, bundevu mnogi zovu i “vojvođanska banana”. Sa obiljem dragocenih lekovitih sastojaka, bundeva, ili ludaja, je nezaobilazna namirnica na trpezi. Specifičnog je ukusa i mirisa, a od nje mogu da se pripremaju i slana i slatka jela. Ona se može jesti živa, dinstana, pečena, pržena, a na organizam izuzetno blagotvorno utiče i njen sok. Plod bundeve sadrži 90 odsto vode, ali i mnoštvo minerala i vitamina. Bundeva je bogata biljnim vlaknima, posebno pektinom, pa veoma povoljno deluje na organizam, a u njenom plodu gotovo da nema masnoća, jer se u 100 grama bundeve nalazi se manje od 30 kalorija, zbog čega je idealna namirnica za sve koji žele da skinu višak kilograma.

Betakarotin, kojim bundeva obiluje, ima višestruko zaštitno delovanje na ljudski organizam. On blokira dejstvo slobodnih radikala i tako direktno sprečava oštećenje ćelijske DNK strukture, deluje kao jak antioksidant, što znači da stopira razvoj superoksida i peroksida. Bundeva je izuzetno bogata provitaminom A, koji je važan za dobar rad očiju, a pogotovo mrežnjače i štiti oko od katarakte. Bundeva se koristi i preventivno, jer, zahvaljujući selenu u semenkama, ali i provitaminu A iz njenog mesa čuvaju organizam od tumora, odnosno smanjuje rizik od pojave raka grla, jednjaka, želuca i grlića materice.

Bundeva odlično deluje na problematičnu kožu, posebno masnu sa miteserima, bubuljicama i aknama, tako da se stavlja u kreme i maske za lice.

Bundevu mogu da jedu i dijabetičari pod uslovom da je ne slade, kao i osobe sa oboljenjima želuca i tankog creva. Ova namirnica posebno se preporučuje osobama obolelim od psorijaze, a oni je mogu konzumirati u kuvanom ili pečenom obliku, ali i kao sok.

Nastavak pročitajte na sledećoj strani

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!