Start Zanimljivosti Lekovita svojstva rotkvice

Lekovita svojstva rotkvice

Rotkvice su jedno od retkih biljaka koje nakon samo 20-30 dana od sejanja daju jedar, ukusan, sočan i hrskav koren. Rotkvica je po biohemijskom sastavu slična crnoj rotkvi, ali je ukusnija i lakše probavljiva. Sjajan izvor vitamina C, a ostale vitamine i minerale rotkva ima samo u tragovima.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Izvrstan su izvor vitamina C i zadovoljavaju 31,25% preporučenih dnevnih potreba, a ostalih minerala i vitamina ima u tragovima. Vitamin C ima značajnu ulogu u metabolizmu, pa tako pomaže u formiranju kolagena, održava desni zdravima, pomaže u apsorpciji gvožđa, poboljšava imunološki sistem, ubrzava zarastanje rana i učestvuje u sintezi neurotransmitera u mozgu. Jedna od najbitnijih uloga vitamina C je u neutralisanju slobodnih radikala, jer je vitamin C snažan antioksidant. Rotkvice sadrže i razne minerale: kalcijum (25 mg), zatim fosfor (20 mg), kalijum (233 mg), gvožđe (0,34 mg). Odnos kalcijuma i fosfora je takav da omogućava dobru apsorpciju kalcijuma.

Rotkvica ima karakterističnu crvenu boju zbog pigmenta antocijana, a smatra da on ima povoljan uticaj na zdravlje. Ispitivanjima je potvrđeno da je intezitet boje u direktnoj vezi sa antioksidativnim dejstvom. Antioksidansi koji se koriste u ljudskoj ishrani se povezuju sa smanjenjem bolesti srca i krvnih sudova, kao i nekih oboljenja raka.

Lekovita svojstva rotkvice su mnogobrojna, one pomažu:

– u uništavanju bakterija i gljivica u želucu i crevima
– kod nadutosti, proliva i zatvora jer postiču peristaltiku creva i lučenje probavnih sokova
– dezinfekciji sluznice usne šupljine i nosa
– prevenciji protiv kamena u žuči, bubregu i bešici i jer stimuliše izlučivanje žuči i želudačne sokove
– smanjuje nivo holesterola i masnoća u krvi
– rastvaraju sluz kod prehlade i kašlja
– aktiviraju nervni sistem
– izvor su hranjivih materija za stvarnje krvi i rast ćelija
– pročišćavaju disajne puteve, omogućuju lakše disanje i pročišćavaju krv .

Opšta je preporuka svima koji se rekreativno ili profesionalno bave sportom da konzumiraju rotkvice, jer one imaju blagotvorno dejstvo za ceo organizam.

Preporuke konzumiranja

Rotkvice je najbolje jesti sirove, u kombinaciji sa drugim salatama, ili same i narezane na kriške. Ukoliko ih sečete na kriške, ne ostavljajte ih da stoje dugo jer tako gube vitamine i aromu. Ako vam je njihov ukus prejak, isecite ih, posolite i polijte ih maslinovim uljem.

Kada kupujete rotkvice, obratite pažnju da budu čvrste i crvene. Ako uživate u njihovom ukusu i jedete ih u većim količinama (preko 100 g dnevno) bilo bi poželjno da su organski gajene. U konvencionalnom gajenju rotkvica, kao uostalom i drugog povrća se koriste nitratna veštačka đubriva, pa rotkvice dobro operite u tekućoj vodi, jer soli azotne kiseline direktno ulaze iz đubriva u biljku.

Kod nas rotkvice nisu najomiljenije povrće zbog svog oštrog ukusa, ali ako želite da usvojite zdravije navike u ishrani, ili imate zdravstvenih tegoba, uvrstite ih u ishranu.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!