Start Zanimljivosti O namirnicama Ljuti otrov koji leči – papričica

Ljuti otrov koji leči – papričica

Ljuta papričica za dobro zdravlje
Foto: Guliver/Thinkstock
Oni koji vole ljuto dobro znaju koliko im prija osećaj koji im samo ljuta papričica može pružiti. Međutim, oni koji se ne primiču ovom “otrovu” moraju razmisliti o prednostima i blagotvornom uticaju na organizam koje ljuta paprika ima. Uz pomoć kapsaicina, najprisutnijeg sastojka koji se nalazi u ovom povrću, organizam se podstiče na sagorevanje masti, mršavljenje, oslobađanje od besa ali kapsaicin ubija i ćelije raka.
Dodatno začinjena hrana dovodi do smanjenja telesne težine. Istraživanja su pokazala da feferone pomaže telu da sagori više kalorija.
Ljute papričice štite od bolesti kardiovaskularnog sistema, smanjuju rizik od infarkta i moždanog udara a smanjuju i štetni uticaj lošeg holesterola.
Ljuta hrana podstiče proizvodnju serotonina, hormona zbog kojeg se ljudi osećaju dobro. Zbog toga je korisna u borbi protiv depresije.  Materija koja čini plod ljutim – kapsaicin – danas je najpoznatiji analgetik širokog spektra. Brojna istraživanja potvrđuju da on blokira receptore za bol koji prenose poruku do mozga.

Piri piri – ljuti sos ili lek za bolju cirkulaciju

Naučno je dokazano da ljute papričice snižavaju krvni pritisak i opuštaju krvne sudove.
Istraživanja su pokazala da kapsaicin u ljutim feferonama ubija ćelije raka. Ovo ljuto povrće takođe pomaže u borbi protiv prehlada, služi kao prevencija moždanog udara, a sprečava i gojaznost.

Ukiseljene papričice za 30 minuta

Zahvaljujući lakoći uzgoja, papričica je ubrzo nakon Kolumbovog otkrića i povratka sa Novog kontinenta, zauzela značajno mesto u tradicionalnoj kuhinji, kao i u medicini širom sveta. Narodni lekari koristili su je za lečenje brojnih tegoba – od bolova do podsticanja seksualne želje.

Bataci u pikantnoj glazuri

Interesantan podatak koji vam prenosimo jeste da je Ed Kari, iz Južne Karoline u SAD, postavio je svetski rekord u uzgajanju najljuće papričice na svetu – The Carolina Reaper. Edova papričica, oborila je rekord 2013. godine, koji je iznosio čak 2.2 milliona skolvila (jedinice kojom se određuje osećaj ljutine). Prethodni rekord ljutine bio je 1.569.300 sklovila.

 

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!