Start Zanimljivosti Loše navike posle jela sa kojima morate prestati

Loše navike posle jela sa kojima morate prestati

Navike posle jela
Foto: Guliver/Thinkstock

Mnogi od nas imaju neke navike koje praktikuju posle obroka ali stručnjaci nas upozoravaju da pušenje, jedenje voća, pijenje čaja, tuširanje i spavanje sa punim stomakom nisu zdravi.

Svetski stručnjaci sastavili su listu od sedam loših navika nakon jela:
Pušenje – ova navika puno je štetnija nego što se misli, jer samo jedna cigareta nakon jela ima učinak kao da ste ih zapalili deset. Sistem probave deluje na celi organizam, a na kiseonik u krvi veže se i nikotin.
Jedenje voća – voće se jako brzo vari, a ako se jede odmah posle obroka ono se toliko dugo zadržava u želucu da počinje da truli i oslobađa otrovne gasove koji, između ostalog, podstiču stvaranje celulita. Voće bi trebalo da se jede na prazan želudac ili dva sata pre i posle jela.
Pijenje čaja – tein, glavni sastojak čaja veže se za gvožđe i otežava probavu što može da bude loše za anemične osobe. Oni bi trebalo da piju čaj najmanje sat vremena nakon jela.
Plivanje i tuširanje nakon jela – voda podstiče i pojačava prokrvljenost u telu koja mu je potrebna, ali nakon obroka krv odlazi u želudac gde se odvija varenje, a ne na mesta poput ruku i nogu.
Popuštanje kaiša – popuštanje rupica na kaišu nakon obilnog obroka može da dovede do spleta creva i zastoja u varenju.
Fizička aktivnost – iako svi misle da je fizička aktivnost nakon obroka dobra, istina je ipak drugačija. Trening ometa sistem za varenje koji apsorbuje hranljive materije iz unesene hrane. Preporučuje se samo lagana šetnja.
Spavanje – ležeći položaj nikako nije prirodan, a samim tim ni dobar za probavu, pa želudačni sokovi ne mogu da obave svoj posao. Ova navika može da izazove želudačne tegobe.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!