Start Zanimljivosti O namirnicama Mača – magični prah

Mača – magični prah

Maccha tea
Foto: Guliver/Thinkstock
Iako ga možda još uvek niste nabavili, vrujemo da ste čuli za ovaj lekoviti čaj. A da li ste upoznati sa svim njegovim svojstvima?

Mača napitak je tradicionalno japansko piće koje se služi prilikom različitih ceremonija, poput meditacije budističkih sveštenika. To je vrsta zelenog čaja čija se priprema znatno razlikuje od one ostalih čajeva i ne proizvodi se u listu već u prahu. Naime, listovi biljke čaj prvo se peru, zatim suše i na kraju drobe u kamenom mlinu, nakon čega dobijemo prah koji se potom otapa u vreloj vodi.

Sadrži antioksidanse, brojne vitamine i karoten, kao i mnoge druge hranljive materije koje imaju pozitivan uticaj na celokupno zdravlje organizma. Opušta i pozitivno deluje na koncentraciju i pamćenje.
Istraživanja su pokazala da mača prah ima brojne zdravstvene prednosti. Dobar je za srce, snižava holesterol i štiti arterije. Čuva od ultraljubičastog zračenja. Može pomoći prilikom skidanja kilograma. Snižava krvni pritisak. Unapređuje funkciju mozga. Štiti od različitih vrsta kancera. Uspostavlja balans crevnih bakterija. Čuva jetru. Jača imunološki sistem.
Tradicionalni mača napitak pravi se tako što se voda meša s mača prahom sve dok se ne dobije penušava tečnost. Potrebno vam je malo sito, štap za mućenje od bambusa, keramička posuda.
  • 5 min
  • 1 šolja
  • Lako

Sastojci:

½ do 1 kašičica praha
½ šolje vode

Priprema:

1. Zagrejati vodu pa skinuti sa ringle pre nego što prokuva.
2. Mača prah staviti na dno posude, dodati kašiku vode i pomešati.
3. Doliti preostalu vodu i mešati sve dok tečnost ne postane penušava.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!