Start Namirnica nedelje Mandarina

Mandarina

images

Mandarina ili mandarinka je biljka iz porodice Rutaceae, a pripada rodu Citrusa. Mandarine su zimzelene biljke, narastu do oko 3 metra visine, sa širim listovima od ostalih citrusa.

Antioksidansi u mandarini mogu sniziti nivo ‘lošeg’ holesterola, a naučnici tvrde da mogu da smanje i rizik od raka jetre.

Naučnici na Univerzitetu Kjoto otkrili su da ljudi koji imaju hronični virusni hepatitis mogu smanjiti rizik od razvoja raka jetre ako piju sok od sveže mandarine.

U jednogodišnjoj studiji 30 učesnika koji su imali virusni hepatitis konzumiralo je napitak koji sadrži sok mandarine na dnevnoj bazi, i na kraju nisu imali nikakve znakove raka jetre.

Za razliku od njih, među 45 učesnika koji nisu pili napitak od mandarine, 8,9% razvilo je rak jetre.

Mandarine su dobar izvor vitamina C

Mandarine vam mogu dati i do 80% potrebnog dnevnog unosa vitamina C. A vitamin C je višestruko koristan, na primer u borbi sa slobodnim radikalima. To su molekuli sa neparnim brojem elektrona koje traže svoj par ‘krađom’ elektrona iz stabilnih slobodnih radikala. Ovo uzrokuje lančanu reakciju, tj prelaz stabilnih slobodnih radikala u nestabilne, što na kraju može dovesti do telesnog oštećenja, kao što su oštećenja proteina i oštećenja DNK.

Antioksidansi pomažu u sprečavanju ove lančane reakcije i zaustavljaju oštećenja, a to, između ostalog, jača i imunitet.

Mandarine utiču i na holesterol

Antioksidansi u mandarini mogu sniziti nivo ‘lošeg’ holesterola. To postižu boreći se protiv slobodnih radikala koji oksidišu holesterol, pa se on lako skuplja na zidovima arterija.

Nakupi li se holesterol, krv se usporeno kreće u arterijama, što može povećati rizik od visokog krvnog pritiska, moždanog udara, bolesti srca i oboljenja jetre.

Mandarine će vam pomoći da izgubite na težini

Mandarine su izvor dijetalnih vlakana, čak 3 g vlakana na 100 g, a redovno uzimanje vlakana pomaže da duže osećate sitost. Uopšteno, deca i odrasli treba da uzimaju oko 20 g vlakana dnevno. Međutim, možda ćete morati uzeti i više, zavisno o količini kalorija koje konzumirate.

Na primer muškarci i tinejdžeri će možda morati da pojedu oko 30-35 g vlakana dnevno. Jedući mandarine zadovoljiće ovu dnevnu potrebu sa užitkom.

Izvor: B92

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!