Start Zanimljivosti Margarin ili maslac – Da li znate u čemu je razlika?

Margarin ili maslac – Da li znate u čemu je razlika?

Margarin je izvorno stvoren radi debljanja ćuretine. Kad je izazvao pomor ćuretine, ljudi koji su uložili sav novac u istraživanja želeli su vratiti uloženo. Zapitali su se šta učiniti s tim proizvodom, kako bi vratili novac? Margarin je u to doba bio beo, ni najmanje nalik na hranu, pa su mu dodali žutu boju i počeli prodavati ljudima kao zamenu za maslac. Kako vam se to sviđa? Smislili su još i dodatnu mudrost: dodali su margarinu različite ukusne sastojke.

Foto: Pixabay/Free images
Foto: Pixabay/Free images

I margarin i maslac imaju približno istu kalorijsku vrednost. Ali, konzumiranje margarina može povećati srčane bolesti kod žena za 53% u odnosu na konzumiranje maslaca, kako to navodi istraživanje Harvard Medicala.

Maslac

Maslac je nešto bogatiji zasićenim masnoćama (8 grama) u odnosu na margarin (5 grama). Konzumiranje maslaca povećava apsorpciju mnogih drugih hranljivih sastojaka iz drugih namirnica. Maslac ima mnoge hranljive prednosti, dok ih margarin ima svega nekoliko – a i to zahvaljujući sastojcima koji su dodati u njega. Maslac je mnogo ukusniji od margarina i može pojačati i poboljšati ukus druge hrane. Bio je deo prehrane vekovima, dok je margarin u upotrebi pre nepunih 100 godina.

Na sledećoj stranici pročitajte sve negativne stvari koje uzrokuje margarin!

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!