Start Preporučujemo Marija Kilibarda: Za povećanje težine “najzaslužnija” su lisnata testa i omiljeni krompirići,...

Marija Kilibarda: Za povećanje težine “najzaslužnija” su lisnata testa i omiljeni krompirići, kao burek u “sitne sate”!

Sve u svoje vreme
Verujem da određene namirnice treba jesti u određeno vreme. Upravo su te precizne satnice obroka razlog što se taj režim popularno zove – hrono-ishrana.
Zna se da doručak mora biti konkretan i jak, da se za ručak ne mešaju proteini i ugljeni hidrati, da je užina od 16 do 18 sati (kad svima pada šećer i napušta nas snaga), da večeru čine belo meso i salate…
To je osnova, ali kako je svako od nas priča za sebe, mislim da treba da imamo individualne režime koje će nam sastaviti stručnjak.

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Treninzi i anticelulit tretmani
Uz zdravu ishranu i redovne treninge (volim plivanje, fitnes i boks), dobro dođu i ručne anticelulit masaže. Ko ima mogućnosti – treba sebi da priušti pomagača u borbi s masnim naslagama, opuštenom kožom i celulitom, a to je mezoterapija.

Isprobajte Marijin meni
Doručak (do deset sati) – integralni hleb sa semenkama, jaja na malo maslaca, kiselo mleko i paradajz.
Ručak (oko 13 sati) – čorbica od celera i šargarepe, biftek na žaru, grilovano povrće (tikvice, karfiol, patlidžan), zelena salata… Užina (oko 16.30) – suve smokve, ceđeni grejp ili sveže narandže ili jabuke, nekoliko sirovih badema i štangla crne čokolade.
Večera (20 sati) – smuđ sa spanaćem ili blitvom i sveža salata s hladnoceđenim maslinovim uljem (kupus, paprika, rukola, paradajz).

Od začina upotrebljavam bosiljak, majčinu dušicu, beli luk, biber, senf… Svakodnevno pijem čaj od đumbira, sveže nane… Ponekad večeru zamenim šejkom od bademovog mleka, rogača, matičnog mleča, zlatne make, kakaoa, semena lana i konoplje, neke voćkice…

Priredila: Brankica Treskavica
Foto: privatna arhiva

D.S.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!