Start Kuvamo sa Gastronomske priče Moj holistički pristup ishrani – Biljana Cincarević

Moj holistički pristup ishrani – Biljana Cincarević

Potrebno je mesec dana da svi ‘otrovi’ i šećeri izađu iz organizma. Ako uz to praktikujete i neku fizičku aktivnost i radite detoksikacije, prvi mesec za vas nimalo ne može biti lak. Ukoliko imate jak karakter, pa izdržite – nagrada je velika, tvrdi Biljana Cincarević.
Foto: Privatna arhiva magazina Svet&Style
Foto: Privatna arhiva magazina Svet & Style
Najvažnija prekretnica
Kako smo sazrevali moj holistički pogled na život i ja, tako sam sve više vodila računa o ishrani. Ipak, najveća promena desila se kad sam rodila moju Srnu, jer je trudnoća donela i višak kilograma. Prvo sam eliminisala mleko i hleb, a zatim šećer, kojeg je bilo najteže odreći se. Potrebno je mesec dana da svi ”otrovi” i šećeri izađu iz organizma. Ako uz to praktikujete i neku fizičku aktivnost (sport, taj-či, hajking, jogu…) i radite detoksikacije (npr. čišćenje jetre), prvi mesec za vas nimalo ne može biti lak.
Ukoliko imate jak karakter, pa izdržite – nagrada je velika. Vratiće vam se energija, zdravlje, smršaćete, a dobro raspoloženje i zadovoljstvo automatski dolaze.
Naše telo najbolje zna šta mu prija
Budući da je moja majka uvek prezirala prskano voće i povrće, trudila se da se u našoj kući koristi što manje takvog, a to je prenela i na mene.
S druge strane, s vremenom smo dobijali sve više informacija o štetnim načinima tretiranja hrane. Što sam više znala, više sam vodila računa koje namirnice gde kupujem.
Primetila sam i da sam na neke intolerantna, jer bih nakon jela postala potpuno iscrpljena i umorna, što je prvi simptom da mi nešto ne prija. Treba imati u vidu da su najpouzdaniji pokazatelji u našem telu, te da moramo naučiti da ga slušamo. Već sam pomenula da se širenje naše svesti i nova saznanja preslikavaju na naš životni stil.
Ako se bavite sportom, jogom, bilo kojom holističkom tehnikom, šamanskim tangom, plesom pet ritmova, umetnošću življenja tj. art of livingom, radite porodične konstelacije – sigurno ćete naći uputstva za zdrav način života i zdravu ishranu.
Put hrane
Kada kupujete hranu, obratite pažnju šta piše na pakovanjima, jer je veoma važno poreklo onoga što jedemo, ili pronađite sigurnog dobavljača.
Veliki deo hrane nabavljam sa sela, od ljudi koji je gaje na kvalietan način, a to pre svega znači da imaju sopstveno seme, da ne koriste pesticide…
Jedno vreme sam potpuno apstinirala od namirnica životinjskog porekla, ali se zbog toga zimi nisam baš dobro osećala. Zato sam ipak odlučila da tokom dva-tri zimska meseca jedem meso. Kupujem jaja isključivo domaćih kokošaka koje se kreću po dvorištu i ne hrane se koncetratima.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!