Start Zanimljivosti O namirnicama Najbolje namirnice za kvalitetniji san i više energije

Najbolje namirnice za kvalitetniji san i više energije

Foto: Gulliver/Thinkstock
Foto: Gulliver/Thinkstock

Ćuretina sadrži triptofan, esencijalnu amino-kiselinu koja poboljšava kvalitet sna. Pored toga, ćuretina je visokovredna namirnica, s kvalitetnim belančevinama, niskim procentom masnoće i malom kalorijskom vrednošću. Idealni obrok je za ručak, ali i za večeru, u kombinaciji s ražanim hlebom i zelenom salatom, uz manju čašu crnog vina.

Sladak krompir batat
Foto: Guliver/Thinkstock

Batat ili slatki krompir ima nizak glikemijski indeks, što znači da nakon konzumiranja ove nairnice nivo šećera u krvi neće naglo porasti. Sadrži ugljene hidrate koji obezbeđuju lakši san, kao kalijum – što deluje na opuštanje mišića. Batat se preporučuje za večeru, uz komad mesa, ribe ili mladog sira.

ThinkstockPhotos-491655460Bademi su izrazito bogati magnezijumom, koji donosi bolji san, relaksira mišiće, a i dobar su izvor triptofana. Održavaju nivo šećera u krvi stabilnim tokom noći, što je važno za osobe s dijabetesom. Za užinu pojedite šaku badema ili namažite krišku integralnog hleba puterom od badema.

Čaša mleka - 333 ml

Mleko takođe sadrži triptofan, amino-kiselinu koja se u organizmu pretvara u hormon serotonin, poznatiji kao hormon sreće, a koji je neophodan za dobar san. Kalcijum ima umirujući uticaj na nervni sistem i pomaže opuštanju mišića i nerava. Ako šolji toplog mleka dodate malo cimeta ili na vrh kašičice mlevenih badema, podstaći ćete intenzivniju proizvodnju melatonina, hormona za spavanje, i lakše ćete utonuti u san. Takođe, ujutru ćete se probuditi odmorni i naspavani, puni energije za nastupajući dan.

Foto: Gulliver/Thinkstock
Foto: Gulliver/Thinkstock

Banane pomažu da lakše utonete u san, zbog sadržaja magnezijuma i kalijuma, kao i obilja triptofana, koji opuštaju mišiće na prirodan način i imaju umirujući efekat. Banane su dobra popodnevna užina, samostalno ili u obliku šejka, s dodatkom badema, višanja, malina, ili nekog drugog voća i semenki. Takođe, mogu biti baza za razne kolačiće,i vrlo su zahvalne za kombinovanje. Kada ih uključujete u obrok, vodite računa o količini ugljenih hidrata koje sadrže.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!