Start Trikovi i saveti Najčešći razlozi zbog kojih vam kolači ne uspevaju

  Najčešći razlozi zbog kojih vam kolači ne uspevaju

  Problem koji mnoge početnike u kuhinji dovodi do odustajanja u pripremi kolača je njihov loš ishod.


  Naime često se dešava da iako recept pratite u celosti od koraka do koraka nakon pečenja rezultat nije zadovoljavajući nego ispadne potpuna katastrofa. Otkrivamo najčešće greške zbog kojih vam vaši kolači ne uspevaju:

  1. Umesto praška za pecivo koristite sodu bikarbonu i obrnuto

  Prašak za pecivo je napravljen od sode bikarbone, ali njihova struktura i tekstura je sasvim različita kao i učinak koji imaju u pojedinim receptima. Soda bikarbona reaguje i proizvodi ugljen dioksid samo kada je pomešana sa kiselim sastojcima poput čokolade, jogurta, kiselog mleka ili sirćeta. Prašak za pecivo proizvodi ugljen dioksid kada se pomeša sa vodom.

  2. Izbegavanje prosejavanja suvih sastojaka

  U brojnim receptima naznačeno je kako suve sastojke treba prosejati pre dodavanja u smesu, ali brojni ga preskaču. Ovaj korak je važan jer pesejavanjem brašna uklanjamo moguće grudvice u testu, dok prosejavanje praška za pecivo osigurava da se na površini kolača ne stvaraju rupice.

  3. Otvarate vrata rerne za vreme pečenja

  Otvaranjem vrata rerne dolazi do puštanja toplote napolje koja uzrokuje propast kolača. To se događa jer smesa u sredini ostaje sveža i potrebno joj je tačno naznačeno vreme da se cela pretvori u željenu teksturu, puštanjem toplote dolazi do gubljenja pritiska toplog vazduha iz smese i ona pada. Ovo pravilo se posebno odnosi na kolače i biskvite bez brašna.

  4. Predugo mešate testo

  U poslednje vreme sve više se koriste automatizovane mešalice čijim opcijama treba ovladati pre ne što se upustite u njihovo korišćenje. Naime presnažno izmešano testo stvoriće mehuriće vazduha koji će nakon pečenja samo splasnuti. Pravilo je da šećer i maslac trpe snažno miksovanje dok druge sastojke valja umešati ručno.

  5. Zaboravljate protresti kalup s testom

  Posebno naznačeno u gotovo svakom receptu je savet da testo nakon što ga izlijete u kalup protresete. Mnogi ovo izbegavaju, a za posledicu dobiju površinu kolača koja je kvrgava. Ovaj savet je vredan jer treskanjem testa, posebno onog koje je debelo i lepljivo, isterujete mehuriće vazduha što sprečava da kolač splasne i ostane sa rupom u sredini.

  6. Belanca naglo dodajete u smesu miksiranjem

  Greška koju brojni prave u nastojanju da što pre završe sa pripremom kolača je naglo dodavanje umućenih belanaca u smesu. Naime na ovaj način belanci postaju vodenasti, gube penastu strukturu zbog čega testo nakon pečenja u sredini ostaje vlažno i sveže. Belanca treba u smesu dodavati kašikom malo po malo na samom početku i potom nežno umešati ostatak.

  7. Predugo ostavljate žumanca i šećer bez mešanja

  Brojni recepti posebno za torte započinju prvim korakom miksovanja žumanaca sa šećerom, ali sasvim lagan poduhvat već u startu može prouzrokovati lošu teksturu biskvita. Naime šećer se veže na žumanca i stvaraju se kristali koje je teško izmiksati i pretvoriti u glatku teksturu, pa se posle toga svi naredni sastojci teško vežu u homogenu smesu.

  Foto: Unsplash

  Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.

  VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!

  Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs

  STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

   

  Samo torte i kolači, i ništa više!

  RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!