Start Namirnica nedelje Najzdravije voće – urme

Najzdravije voće – urme

Urme najzdravije voće na planeti
Foto: Guliver/Thinkstock
Najpoznatija namirnica u ishrani arapskog sveta je urma ili datula. Toliko je važna, da je zovu hleb pustinje, a u drevnoj Grčkoj je poznata i kao voće bogova. Raste u pustinjskim oazama, na ženskim palmama, u ogromnim grozdovima. Jedina je biljka u Sahari, koja čoveku može da pomogne da preživi.

Kuglice s pahuljicama i urmama

Palme cvetaju u martu, kada se vrši oprašivanje neophodno za stvaranje plodova. Prenos polenovog praha sa muških palmi u ženske cvetove obavljaju specijalno obučene osobe i to je jedini način oprašivanja.

Carski kuglof

U zdravstvenom i nutritivnom smislu, urme se smatraju najzdravijim voćem na planeti. Lako se vare, a dugo čuvaju sitost. Prava su riznica vitamina, odlične za decu i odrasle. Bogat su izvor prirodnih vlakana, koji su neophodni za dobar rad creva. Prirodni šećer koji urme poseduju u zavidnim količinama, savršena je alternativa običnom šećeru. Ovo voće je i izuzetno delotvorno u lečenju anemije, hipertenzije, holesterola i drugih bolesti, čak i raka. Anemične osobe bi trebalo da ih jedu što više, jer su odličan izvor gvožđa, posebno se preporučuju deci u pubertetu i trudnicama. Osim toga, snižavaju holesterol i jačaju srce.

O urmama kao leku pročitajte na sledećoj stranici

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!