Start Trikovi i saveti Napravite sami – suvi biljni začin bez glutaminata!

    Napravite sami – suvi biljni začin bez glutaminata!

    Foto: Guliver/Thinkstock
    Foto: Guliver/Thinkstock
    • 3 h
    • ±800 g
    • Lako

    Sastojci:

    10 mladih šargarepa
    4 korena paškanata
    lišće paškanata
    2 veća korena celera
    lišće celera
    2 kelerabe
    1 glavica crnog luka
    so

    Priprema:

    1. Šargarepu, paškanat, celer, kelerabu i crni luk očistiti pa posebno samleti u blenderu.
    2. Lišće paškanata i celera oprati, ocediti od viška tečnosti i sitno iseckati (ili samleti u blenderu).
    3. Na pleh obložen papirom za pečenje ili alu-folijom ravnomerno rasporediti svaku namirnicu posebno.
    4. Staviti da se suši u ugrejanu rernu na 50ºC oko 30 minuta, uz povremeno mešanje, kako bi se masa što bolje osušila.
    5. Toplo povrće preručiti na pamučni stolnjak i ostaviti da se suši na vazduhu dok ne postane potpuno suvo tj. bez osećaja vlage na prstima.
    6. Osušeno povrće još jednom usitniti u blenderu na željenu finoću pa dodati so prema ukusu i sve dobro promešati.
    7. Čuvati dobro zatvoreno u staklenoj ili porcelanskoj posudi i koristiti prema ukusu.

    Savet: Brža, lakša a jednako ukusna varijanta ovog začina može se dobiti i mlevenjem mešavine suvog povrća kupljene u prodavnici zdrave hrane – povrće samleti u blenderu, dodati so i sjediniti.

    Samo torte i kolači, i ništa više!

    RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!