Start Namirnica nedelje Nazivamo ga krompirom a on to uopšte nije – Batat

Nazivamo ga krompirom a on to uopšte nije – Batat

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock
Batat je višegodišnja tropska biljka iz familije slakova. Iako ovu korenastu biljku nazivaju slatkim krompirom, ona nema nikakve veze s njim. Poreklom je iz Srednje i Južne Amerike, a masovno se gaji i koristi u Aziji, Americi i Africi. U Evropu je stigla, kao i mnoge druge kulture, nakon Kolumbovog otkrića Novog kontinenta. Iako se u toplijim krajevima uzgaja kao dvogodišnja biljka, u Srbiji uspeva kao jednogodišnja kultura. U ishrani se koriste sekundarna zadebljanja korena i mlado zeleno lišće.
Batat poseduje visoku energetsku vrednost, obiluje srkobom i betakarotenom a siromašan je mastima. Znatna količina beta karotena pozitivno stimuliše funkcionisanje imunološkog sistema. Poznat je antioksidans, pospešuje moždane funkcije i preventivno deluje u slučaju Alchajmerove bolesti.
Ovo je izuzetno zdrava namirnica za dijabetičare, ali i za decu i sportiste, jer im obezbeđuje dodatnu energiju. Preporučuje se osobama s povišenim masnoćama u krvi i žuči. Predstavlja bogat izvor dijetalnih vlakana potrebnih za nesmetano funkcionisanje sistema za varenje, čime se preventivno deluje na poojavu raka debelog creva.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!