Start Zanimljivosti Ne volite zeleno povrće? Nakon ovih reči promenićete mišljenje!

Ne volite zeleno povrće? Nakon ovih reči promenićete mišljenje!

Foto: Pixabay/Free images
Foto: Pixabay/Free images

Kelj otklanja depresiju i tumore

Porodica kupusa garantuje zdravo srce i krvne sudove, ali i štite od raka. Kupus štiti od raka dojke, a kelj podstiče dugovečnost. Kelj je riznica sulforafana, koji pročišćava organizam i štiti ga od niza bolesti. Obogaćen je karotenoidima, koje su na univerzitetu Harvard povezali sa opštim osećajem optimizma. Sadrži glukozinolat, koji se odlično bori sa tumorima.

Raštan – najzdraviji kupus na svetu

Glavna zimska hrana naših predaka, raštika, je danas postala hit namirnica na nutricionističkim listama. Naučnici su ostali zatečeni njenom lekovitošću i svrstali su je među 10 najzdravijih namirnica u svetu. Obogaćena je kalcijumom i izvanredan je izvor snažnih antioksidansa luteina i zeaksantina. Antioksidantna i antitoksična svojstva ovog povrća su veoma izražena, jer čisti jetru i ceo organizam od otrova, štiti od zloćudnih bolesti…

Spanać jača kosti

Spanać štiti od upala, pomaže krvnom sistemu da ostane zdrav, jača kosti, ima antikancerogena svojstva. Spanać je izvanredan izvor gvožđa. Obogaćen je fitonutrijentima. Beta-karoten, lutein i zeaksantin, koje sadrži, obezbeđuju snažnu antioksidantsku zaštitu ćelija. Obiluje flavonoidima, među kojima je 13 snažnih antioksidanata. Sadrži bakar, mangan, cink, vitamin E i selen, materije koje uništavaju slobodne radikale.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!