Start Zanimljivosti Negativne posledice: Šta “brze” dijete zaista rade vašem telu?

Negativne posledice: Šta “brze” dijete zaista rade vašem telu?

Brze dijete uz koje se mršavi “preko noći” izuzetno su popularne u današnje vreme i njima su preplavljeni mediji, a popularizuju ih i poznate ličnosti.

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Ipak, ove dijete koje bismo slobodno mogli nazvati “hirovima” jer nisu bazirane na istrajnosti i promeni životnih navika, vašem telu mogu naneti više štete nego koristi. Njihove negativne posledice mogu biti neprijatne, kao što su loš zadah, razdražljivost i umor, ali i veoma opasne, uključujući i dehidrataciju ili izobličenost tela.

Grejpfrut dijeta

Ova dijeta je veoma popularna još od tridesetih godina prošlog veka, a od poznatih ličnosti praktikovale su je Kajli Minog i Bruk Šilds. Ova dijeta zasniva se na smanjenju ugljenih hidrata i šećera, a sok od grejpfruta treba piti uz svaki obrok.

Međutim, hemijsko jedinjenje Naringenin koje je zaslužno za ubrzanje metabolizma i eliminisanje viška kilograma bi trebalo uneti u mnogo većim količinama da bi zaista bilo nekog efekta. Naime, čak 40 grejpfruta dnevno je neophodno kako bi se sagorelo 5.000 kalorija. Stručnjaci upozoravaju da bi u slučaju da konzumirate tako velike količine ove namirnice moglo doći do poremećaja sna, vrtoglavice, te suvoće usta i nosa.

Nutricionista Ema Rouz kaže: “Grejpfrut čini deo zdrave ishrane, međutim, ova dijeta je obično vrlo ograničena što se tiče unosa kalorija. Ovo ograničenje dovodi do deficita mnogih vitamina i minerala koji se nalaze u raznovrsnim namirnicama koje ova dijeta zahteva da izbacite iz ishrane.”

Pogledajte OVDE koje negativne posledice mogu imati druge danas jedne od najpopularnijih dijeta na svetu.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!