Start Zanimljivosti Neobična jela koja možda nikada nećete probati

Neobična jela koja možda nikada nećete probati

Prženi insekti
Foto: Guliver/Thinkstock
U nekim delovima planete ovi specijaliteti važe za vrhunski delikates, mnogi od njih polako osvajaju svet i glavne su zvezde menija u otmenim restoranima, a zajedničko im je to što su izuzetno bogati nutrijentima i imaju, blago rečeno, čudne sastojke…
Da li ste probali: skakavce, svilene bube, mrave, salatu od pčela, pauke, škorpije, čiopu, morskog papagaja, ptice s Grenlanda, pačji embrion, kravlje vime, kitovo meso, testise bakalara…?
Recepti za pripremu insekata obavezno sadrže jasna i precizna uputstva čišćenja insekata pre samog kuvanja, što podrazumeva potapanje u vodu i odstaranjivanje nožica i krila. Potom se najčešće prže u dubokom ulju ili na puteru, nakon čega postaju hrskavi. U Meksiku se služe s limetom, a vrlo su ukusni uz kečap, ren, med ili sos od pavlake i meda. U jednom ekskluzivnom londonskom restoranu na meniju su prženi skakavci u salati sa svežim spanaćem i dresingom. Tradicionalno meksičko jelo eskamoles pravi se od larvi crnih mrava koje se hrane korenjem agave i imaju puterast ukus. Pripremaju se s takosima i prelivom od avokada. Stari Kinezi su verovali da je pčelinje meso pravi eliksir zdravlja. Jela od ovih insekata i danas se smatraju delikatesom. Na ceni su trutovi i saće s larvama pčela.
Čiopa je ptica, čija se pljuvačka stvrdnjava u dodiru s vazduhom, usled specifičnog hemijskog sastava, a njeno meso spada u najskuplje namirnice životinjskog porekla. Čuvena kineska supa od lastavičijeg gnezda smatra se vrhunskim specijalitetom i cena ovog jela u kineskim restoranima dostiže iznos 2.000 evra po porciji…
Muktuk je jelo koje se priprema na Aljasci, obično leti, kada je sezona lova na ove morske sisare. Sastoji se od masti i kože kita, a najčešće se jede sirovo ili usoljeno, mada je vrlo ukusno i kada se isprži. Odličan je izvor belančevina, zdravih masnoća i vitamina C.
U Mongoliji je od davnina na ceni fermentisano kobilje mleko kumis (airag), koje je mnogo slađe od kravljeg ili kozjeg, ali usled vrenja sadrži i do 2,5% alkohola. Istraživači su dokazali da ovaj napitak blagotvorno deluje na varenje, te da je zdraviji čak i od kefira.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!