Start Zanimljivosti Od ovih namirnica smo lepši i izgledamo mlađe!

Od ovih namirnica smo lepši i izgledamo mlađe!

jagode

Većini nas poznato je koje vrste hrane treba izbegavati, ali znate li koja vam to hrana može pomoći da izgledate mlađe?

Jagode
Jagode čiste organizam i pomažu mu da se otarasi mrtvih ćelija. Vitamin C igra veliku ulogu u obnavljanju oštećene kože – samo jedna šolja jagoda dnevno biće dovoljna da se vaša koža preporodi.

Orasi
Pošto obiluju vitaminom E, proteinima i omega-3 masnim kiselinama, orasi su odlični i za kožu i za kosu. Takođe pospešuju procese čišćenja u organizmu i štite kožu od UV zraka.

Crvena paprika
Nutrijenti koji se nalaze u crvenoj paprici štite kožu od UV zraka i slobodnih radikala, a vitamin E i beta-karoten daće vašem licu sjaj i izgledaćete mlađe.

Kiselo mleko
Enzimi i mlečna kiselina koju kiselo mleko sadrži neguju kožu, kosu i nokte, dok probiotske kulture pospešuju rad digestivnog trakta i na taj način omoćavaju telu da se brže i lakše otarasi toksina.

Jaja
Jaja sadrže proteine neophodne za rast kose, a gvožđe dovodi kiseonik u folikul dlake čineći vašu kosu gušćom i bujnijom.

Maslinovo ulje
Iako je od davnina poznato da maslinovo ulje neguje kožu, biće korisno za organizam i ako ga uključite u ishranu jer sadrži antioksidante, ima anti-upalno dejstvo i štiti srce.

Losos
Omega-3 masne kiseline koje se nalaze u lososu svakako su neophodne organizmu, a pospešuju i rast kose i zadužene su za održavanje prirodne vlage kože glave.

Borovnice
Pošto sadrže antioksidante i imaju anti-upalno svojstvo, borovnice će usporiti starenje. Dodajte šaku borovnica u jutarnje žitarice i dobićete ukusan i kvalitetan obrok.

Školjke
Pošto gubitak kose može biti uzrokovan nedostatkom cinka, savetujemo vam da jedete školjke kako biste imali jaču i bujniju kosu. Zanimljivo je da školjke mogu pospešiti čak i rast trepavica! Iako nisu jedina hrana koja sadrži cink, obiluju proteinima koji ulaze u sastav kose, podstičući na taj način njen rast.

Paradajz
Paradajz ima jedinstvenu sposobnost da ojača ćelije kože, omogućavajući na taj način koži bolju zaštitu od UV zraka, a antoksidanti igraju ulogu u borbi protiv slobodnih radikala. Paradajz je bogat i vitaminom A koji je neophodan za održavanje vlage kože. Hidrirana koža izgledaće zdravije i mlađe, a ukoliko prethodno prokuvate paradajz, efekat će biti još bolji.

Izvor: Superzena

Foto: Flickr

 

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!