Start Kuvamo sa Gastronomske priče Osnovne odlike grčke nacionalne kuhinje + recepti

Osnovne odlike grčke nacionalne kuhinje + recepti

Grčka kuhinja
Foto: Guliver/Thinkstock

Uz značajne uticaje turske i italijanske kuhinje, grčki specijaliteti se baziraju na maslinovom ulju, povrću i lekovitom bilju specifičnom za mediteransko podneblje. Savremena grčka kuhinja oplemenjena je antičkom tradicijom, uticajima iz okruženja, kao i tradicionalnim stilom života moderne grčke porodice.

Maslinovo ulje je, svakako, sastojak od krucijalnog značaja za identitet ove kuhinje i specifičan ukus njenih jela.
Obrok u originalnom grčkom restoranu predstavlja potpuno drugačije iskustvo od obedovanja u grčkom restoranu koji je van svoje matične zemlje. Tačnije rečeno, za Grka je giros nezdrava hrana. U tradicionalnim receptima Grci će se pre opredeliti za kozije i ovčije, pa i za goveđe meso, i to na roštilju ili na maslinovom ulju, mada je poslednjih godina sve veća zastupljenost svinjetine i piletine. Brojni su i specijaliteti od ribe i drugih plodova mora.
Vodeće mesto u hijerarhiji povrća, kao i u brojnim svetskim kuhinjama, i ovde pripada paradajzu i krompiru. Odmah iza njih su i pasulj, grašak, luk i patlidžan. Povrće se koristi za spremanje raznih variva, salata ili nadeva za lisnata testa, mada se ovi nadevi često prave i od mesa ili sira.
Postoji nekoliko, za Grčku, karakterističnih vrsta sireva: Feta, polu-tvrd, beli sir koji se pravi i od kravljeg mleka, za razliku od Kasseri (tvrd, žuti) i Mizithra (mek, beli) koji se prave samo od kozjeg ili ovčijeg mleka.
Jelo koje nas asocira na Grčku je, naravno, grčka salata Tzatziki. Za pripremu ove salate potrebno vam je 400 g feta sira, 1 veći krastavac, 2 paradajza, 1 veća paprika babura, 1 ljubičasti luk, 150 g maslina, maslinovo ulje, so i origano. Luk isecite na listiće, papriku na trakice, a krastavac i paradajz na kolutove, koje ćete potom prepoloviti. Poređajte red krastavaca, posolite ih i pospite sa malo maslinovog ulja, zatim poređajte red paradajza, pa opet posolite i pouljite, i pospite malo origana, pa red paprike koju takođe posolite i pouljite i na kraju red maslina. Sve zajedno onda lagano promešajte i odgore stavite feta sir, pospite ga origanom i dodajte malo maslinovog ulja.

Ovde vas očekuje još recepata grčke nacionalne kuhinje. A, u nastavku pročitajte još interesantnih detalja ove bogate i drevne (gastronomske) kulture…

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!