Start Kuvamo sa Gastronomske priče Osnovne odlike portugalske kuhinje

Osnovne odlike portugalske kuhinje

Portugalska kuhinja
Foto: Guliver/Thinkstock
Portugalska kuhinja zasniva se najvećim delom na mediteranskoj kuhinji, ali se razvila i pod velikim uticajem kolonija koje je ova zemlja posedovala. Ovaj uticaj najviše se ogeda u začinima, pošto Portugalci koriste širok i raznovrsan spektar začina i začinskog bilja prilikom kuvanja. Među najčešćima su ljute papričice, crni biber, cimet, vanila i šafran. Često se koristi i beli luk, i začinsko bilje kao što je korijander i peršun.
U Portugalu je ribarska industrija veoma razvijena, pa stanovnici ove države često jedu ribu i morske plodove i po tome su prvi u Evropi. Ona se priprema kuvana, pečena, pržena, grilovana ili dinstana, a najčešće je na meniju bakalar.
Još jedan obavezan sastojak portugalskih jela je maslinovo ulje, koji se koristi i kao začin.
Portugalski doručak podrazumeva ukusan i jednostavan obrok sa punjenim kroasanima i mnogo kafe. Najslasniji je kada se posluži na suncu. Pored toga, Portugalci za doručak jedu i sveži hleb, puter, šunku, sir ili džem, koji se jedu uz kafu, mleko, čaj ili toplu čokoladu. Veoma zastupljena su i slatka peciva, kao i pahuljice pomešane sa mlekom ili jogurtom, i voćem.
Ručak se u Portugalu servira između podneva i dva sata, i traje oko 60 minuta, dok je večera uglavnom servirana kasno, oko ili posle osam časova. Oba obroka sastoje se iz tri vrste jela, koji počinju supom.
Portugalska supa caldo verde
Foto: Guliver/Thinkstock
Najčešća supa u portugalu je caldo verde, sa krompirom, seckanim keljom i komadićima kobasice. Glavno jelo obično podrazumeva ribu, a najtipičniji desert su sutlijaš ukrašen susamom i krem od karamele.

Portugalska kataplana

U Portugalu ćete naići i na bogat izbor sireva, kravljih, ovčijih ili kozjih, pa čak i mešavine od različitih vrsta mleka. Obično su veoma jakog mirisa i ukusa. Tradicionalna portugalska kuhinja ne podrazumeva pripremanje obroka sa sirom, pa se on obično jede pre ili posle glavnog jela.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!