Start Zanimljivosti Otkrijte koje zdrave namirnice skrivaju kalorije

Otkrijte koje zdrave namirnice skrivaju kalorije

zitarice
Ako se pitate zašto uz “zdravu” dijetu, koja se temelji na voćnim obrocima i crnom hlebu, ne uspevate da skinete suvišne kilograme, možda se rešenje krije u “skrivenim” kalorijama. Otkrijte koje zdrave namirnice skrivaju kalorije.

Voćne sokove, zbog kiselosti koju stvaraju i količine voćnog šećera, najbolje je pripremati u kombinaciji s nekim vrstama zelenog lisnatog povrća.

Jedna čaša vina dnevno ima određene prednosti za vaše zdravlje, no velika staklena čaša vina može imati čak 225 kalorija. Zato ne zaboravite da unesenim kalorijama na kraju dana obavezno dodate i kalorije iz čaše vina koju ste popili uz obrok.

Kuvate na maslinovu ulju, salate pripremate s njim i uveereni ste da unosite manje loših masnoća u organizam? Maslinovo ulje jeste osnovni sastojak mediteranske kuhinje, koja se smatra najzdravijom na svetu. No, samo jedna kašičica ovog ulja sadrži oko 50 kalorija.

Žitarice su zdrav izbor za doručak, ali sve zavisi kakvu ste kombinaciju odabrali. Ako su obogaćene dodacima, jezgrastim plodovima ili komadićima suvog voća, to može biti vrlo kalorično, pa i masno. Zato napravite zdraviju kombinaciju: izaberite ovsene pahuljice i iseckajte voće, pa sve prelijte jogurtom.

U kategoriju namirnica koje skrivaju “zamku“ za one koji žele da se oslobode suvišnih kilograma svrstava se i piletina. No, i ovde je ključ u načinu pripreme. Na primer, ako ostavite kožicu na pilećem fileu koji ćete pržiti, obroku dodajete između 100 i 300 kalorija. Zato skinite kožicu i odaberite grilovanu piletinu.

Tekst: Life Content
Izvor: 24sata.hr

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!