Start Zanimljivosti Otkrivamo: Zbog čega su banane s tamnim tačkicama zdravije?

Otkrivamo: Zbog čega su banane s tamnim tačkicama zdravije?

Verovatno ste čuli da nutricionisti preporučuju češće konzumiranje “pegavih” banana. Evo zbog čega.

Foto: Pixabay/Free images
Foto: Pixabay/Free images

Banana je voće koje ne sadrži masnoće i holesterol, a izmiksanu je možete koristiti umesto putera kako biste izbegli ovu nezdravu namirnicu. Banana je bogata kalijumom, manganom, vitaminima B6 i C kao i vlaknima. Prosečna banana ima oko 110 kalorija.

Osim svega navedenog, dokazano je da je bananu mudrije pojesti umesto slatkih energetskih napitaka. Naime, banana bolje utiče na nivo dopamina od energetskih napitaka, ali ga i zadržava na visokom nivou i sat vremena nakon konzumacije ovog voća. (Dopamin je neurotransmiter koji direktno utiče na naše raspoloženje)

Dalje, prema japanskoj studiji objavljenoj 2013. godine, banane koje na kori imaju crne ili smeđe pege proizvode supstancu imena (TNF – faktor nekroze tumora) koja uništava tumorske ćelije. Dakle, što je kora tamnija i prekrivenija tamnim mrljama, to su snažnije antikancerogene vrednosti banane.

Uz ovu zdravstvenu prednost banana s tamnim mrljama, dodatna vrednost im je pomoć u rešavanju mamurluka. Za to je zaslužan kalijum iz banane. Lekari preporučuju da jednu bananu pojedete pre spavanja, a drugu nakon buđenja. Mamurluk će biti znatno umanjen na ovaj način.

Lekari i nutricionisti preporučuju svakodnevno konzumiranje po jedne banane za zdravlje.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!