Start Zanimljivosti Ove aditive u ishrani treba OBAVEZNO da izbegavate

Ove aditive u ishrani treba OBAVEZNO da izbegavate

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

4. Kalijum bromat

Stavlja se u brašno i omogućuje dizanje testa tokom pečenja.
U čemu je problem?
Kalijum bromat uzrokuje tumore bubrega i štitnje žlezde kod štakora. Mnoge zemlje su ga zabranile. Neki američki lanci brze hrane još ga koriste.

5. BHA – Butylated Hydroxyanisole i Butylated Hydroxytoluene

Antioksidansi i konzervansi na bazi nafte.
U čemu je problem?
Američka kancelarija The Department of Health and Human Services izdala je saopštenje u kom stoji da je BHA moguće kancerogen. Sadrže ga proizvodi kao što su mast Goya i Orbit žvake.

6. Delimično hidrogenizovano biljno ulje

Polučvrsta mast koja se dobija dodavanjem vodonika u nezasićene masne kiseline.
U čemu je problem?
Delimično hidrogenizovane masti su glavni izvor transmasti, a one su svake godine krive za barem 70.000 srčanih udara samo u SAD-u. Koristi se za prženje hrane u mnogim restoranima kao i u margarinu.

7. Sulfiti

Održavaju boju hrane i sprečavaju rast bakterija ispuštanjem sumporovog dioksida.
U čemu je problem?
Kao konzervans se koriste preko 1.000 godina. Ali kod osetljivih i astmatičara sulfiti mogu da izazovu poteškoće. Nepažljivo ubacivanje u vino, smokve ili na sveže namirnice u restoranima može dovesti i do smrti, kao što je bilo slučaj 1980-ih na području SAD-a.

8. Azodikarbonamid

Sintetički žutonarandžasti aditiv za testo.
U čemu je problem?
Ova hemikalija se pre svega upotrebljava za proizvodnju industrijske plastike. Koristi se i u prehrambenoj industriji. Britanske vlasti naredile su da se na proizvodu koji ga sadrži mora istaći kao mogući uzročnik astme. Studija koju su sproveli u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji to je potvrdila. Može se naći u pecivima Dunkin’ Donuts i pecivu u McDonald’su.

9. Karagenan
Zgušnjivač i emulgator koji se dobija iz algi – E407 karagenan.
U čemu je problem?
Alge su zdrave, ali karagenan je tek nusproizvod. Studije na životinjama povezuju ga s pojavom raka, problemima s debelim crevom i čirevima. Ne postoje jasni dokazi da šteti ljudskom zdravlju, ali nutricionisti će vam savetovati da ga izbegavate. Često se koristi u dijetalnim proizvodima.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!