Start Zanimljivosti O namirnicama Ove namirnice popravljaju raspoloženje!

Ove namirnice popravljaju raspoloženje!

Namirnice za bolje raspoloženje
Foto: Guliver/Thinkstock

Da li ste pomislili ili se više puta uverili da ono što jedete utiče na vaše raspoloženje?
Kako postići dobro raspoloženje kada vam i nije baš do sreće i radosti pročitajte u nastavku.

Postoje namirnice koje izazivaju lučenje tzv. euforičnog hormona tj. dopamina, kao što su pivo, losos, masna riba, orasi, lanene semenke, bademi…
Kada su muškarcima ponudili male količine piva (nedovoljne da bi količina imala uticaj na učinak), pokazalo se da je već sam ukus bio dovoljan za oslobađanje dopamina, hormona povezanog s osećajem entuzijazma i užitka, a zadužen je i za pamćenje i donošenje odluka.
Losos i druge masnije ribe koje su bogate omega-3 masnim kiselinama (orasi i semenke, pogotovo lanene) mogu igrati važnu ulogu u našem celokupnom raspoloženju. Istraživanja pokazuju da ove masnoće imaju veliki uticaj protiv depresije i da čak smanjuju anksioznost.
Bademi su bogati spojevima koje zovemo tirozin, a odgovorni su za proizvodnju dopamina i drugih neurotransmitera povezanih s raspoloženjem. To znači da bi trebalo jesti šaku orašastih plodova dnevno. Tako ćemo poboljšati zdravlje kardiovaskularnog sistema, a zahvaljujući bogatstvu vlakana i mononezasićenih i polinezasićenih masnih kiselina, podići ćemo sebi i raspoloženje.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!