Start Trikovi i saveti Ovo zaista deluje – evo kako da rerna zablista kao nova

  Ovo zaista deluje – evo kako da rerna zablista kao nova

  Kako se čisti rena sa sodom bikarbonom
  Foto: Guliver/Thinkstock
  Sastružite krupnije komadiće hrane koji su eventualno ostali u pećnici i poprskajte unutrašnjost gustom pastom od sode bikarbone i vode. Sve što vam trebate je mala činija, prazna ambalažna bočica za prskanje, soda bikarbona, obična kuhinjska sunđer, krpa i sirće.
  Kako biste očistili unutrašnjost rerne pomešajte 2-3 kašičice sode bikarbone sa vodom u činiji, tako da dobijete pastu. Sastružite krupnije komadiće hrane koji su eventualno ostali i premažite unutrašnjost rerne pastom kojom ste napravili. Ostavite da odstoji preko noći ili barem 12 sati.
  Nakon toga, vlažnim sunđerom ili krpom lagano prebrišite rernu. Za bolji rezultat ovo ponovite još jednom. Rernu isperite i prebrišite što bolje, kako bi uklonili sve praškaste ostatke, pa je uključite na 50-80 stepeni C da se osuši potpuno.
  Za dodatno čišćenje postoji još jedan trik. Sastoji se u tome da u posudici pomešate sodu i sirće, što u prvi trenutak izaziva malo “eksplozivnu” reakciju. Stavite sodu koliko je potrebno da dobijete gustu pastu, a zatim ovom smesom i krpom pobrišite pećnicu i nakon toga je naravno dobro isperite.
  Staklo na rerni takođe možete očistiti gustom smesom od sode bikarbone i vode. Ostavite 30-40 minuta da deluje, a zatim ponovo prebrišite čistom krpom.

  Samo torte i kolači, i ništa više!

  RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!