Start Kuhinje sveta Panettone – tradicionalni slatki hleb italijanske kuhinje

Panettone – tradicionalni slatki hleb italijanske kuhinje

Panettone italijanski slatki hleb
Foto: Stockfood
  • 8 h
  • 6-8 osoba
  • Manje zahtevno

Sastojci:

512 g brašna
¼ kašičice soli
150 g šećera
1 vanil-šećer
160 g putera
4 jajeta
3 žumanceta
1 limun (kora)
12 g svežeg kvasca
1 kašičica šećera
50-60 ml mleka
80 g kandiranog voća
(limun i pomorandža)
120 g suvog grožđa

Priprema:

Testo
1. U toplo mleko dodati kvasac i šećer pa promešati. Zatim, dodati oko 100 g brašna i zamesiti testo.
2. Prekriti testo i ostaviti na toplom mestu da se duplira.
3. U nadošlo testo dodati 180 g brašna, dva jajeta (sobne temperature) i sjedinti sastojke tj. umesiti tako da se masa ne lepi za ruke.
4. Zatim, dodati 60 g šećera i ponovo umesiti testo.
5. Iz dva puta, u smesu dodati 60 g putera (sobne temperature) i što bolje umesiti testo.
6. Prekriti najlon folijom i ostaviti na toplom da se duplira, oko dva sata.
7. Sada, dodati ostatak brašna, jaja (2 jajeta i 3 žumanceta), puter i sve sjediniti dok se ne dobije elastična smesa koja se neće lepiti za prste.
8. Dodati šećer, vanil-šećer, so, koru limuna, suvo grožđe i kandirano voće, pa sastojke dobro povezati sa testom. Zatim, pokriti najlon folijom i ostaviti na toplom mestu da se testo duplira (oko dva sata).
Finalni postupak
1. Modlu za panetone (ili manji kalup za torte sa visokim ivicama) premazati puterom i obložiti papirom za pečenje.
2. Spremno testo izručiti na pobrašnjavljenu površinu i premesiti tj. oblikovati jufku i položiti u modlu. Pokriti testo i ostaviti na toplom mestu da se duplira.
3. Nadošlo testo okriti i ostaviti 10-15 minuta na promaji, kako bi se stvorio tanak tvrđi sloj testa na površini, kao pokorica.
4. Zatim, unakrsno zaseći površinu kolača i dodati komat putera u sredinu.
5. Peći u dobro ugrejanoj rerni na 200°C oko 10 minuta, pa sniziti tempraturu na 190ºC i peći narednih 15-ak minuta. Proveriti da li je površina dobila intenzivno braon boju, pa ako jeste smanjiti temperaturu (180ºC) i nastaviti pečenje još oko 35 minuta.
6. Pečeni kolač izvaditi iz rerne i ostaviti da se potpuno ohladi, pa poslužiti.

Savet: U rernu staviti i manju posudu sa vodom, kako se kolač ne bi preterano isušio. Ukupno vreme pečenja ne bi trebalo da bude više od 60 minuta.

Preporučujemo još dva tradicionalna recepta italijanske kuhinje – panforte i kolomba.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!