Start Hrono recepti Saveti Pečurke redukuju telesnu težinu

Pečurke redukuju telesnu težinu

Smeđi šampinjoni pečurke u posudi
Foto: Stockfood
Energetska vrednost pečuraka izuzetno je niska, te su prikladne u ishrani osoba koje žele da redukuju telesnu težinu. Prema programu hronoishrane dr Gifing, mogu se konzumirati tokom sva tri obroka, međutim, zbog visokog sadržaja proteina ne mogu se kombinovati s mesom, već samo s povrćem. Mogu se puniti, pržiti, koristiti za spravljanje čorbi, a u vanrestriktivnom periodu mogu se dodavati rižotu (od basmati pirinča) ukoliko se on priprema bez mesa.
Pečurke sadrže oko 2% belančevina, a sušene čak 20%. Bogate su vitaminima B grupe, pa tako 100 g šampinjona zadovoljava priblližno četvrtinu preporučene dnevne količine unosa vitamina B2 i niacina (B3). Ukoliko su uzgajane na svetlosti, bogate su D vitaminom. Dobar su izvor kalijuma, fosfora i gvožđa.

Prilikom čišćenja, nemojte ih potapati u vodu kako pore ne bii upile bespotrebnu tečnost. Dovoljno je da ih obrišete čistom krpom ili da njihovu površinu ostružete odgovarajućom četkicom illi nožem. Ipak, ako su uprljane od zemlje, nakratko ih potopite u vodu a potom istresite s klobukom okrenutim nadole.

Seckanjem pulpe, menja se boja pečuraka, tao da ona postaje tamnobraon. Da biste ovo izbegli, njihovo meso poprskajte limunovim sokom. Pri termičkoj obradi, nemojte ih solliti tokom pripreme već tek na kraju jer ćete tako izbeći preterani gubitak tečnosti iz pulpe ploda.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!