Start Zanimljivosti O namirnicama Poboljšajte pamćenje unosom ovih namirnica

Poboljšajte pamćenje unosom ovih namirnica

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock
Dokazano je da namirnice koje koristimo u ishrani u velikoj meri utiču na razvoj i očuvanje naših moždanih funkcija.
Potencijali ljudskog mozga su ogromni, i sasvim je sigurno da je zdrav mozak osnovni rekvizit za dobro memorisanje, ali da bi nesmetano obavljao svoju funkciju, potrebno je da se ispune mnogi zahtevi. Mozak, kao i ceo naš organizam, traži hranu. Istraživanja su pokazala da osobe koje se pravilno hrane ne pate od gubitka memorije, dok oni koji imaju taj simptom, problem mogu korigovati uvođenjem određenih namirnica u ishranu. Na primer, namirnice koje sadrže vitamine iz grupe B – integralne žitarice, polenov prah, pečurke, pirinač, zeleno povrće, alge spirulini i koštunjavo voće, koje mozgu daju neophodnu energiju.
Vitamin B12, tačnije kobalamin, smanjuje razdražljivost, poboljšava koncentraciju, pojačava energiju i održava zdravim naš nervni sistem. Ima ga samo u namirnicama životinjskog porekla (džigerica, mlečni proizvodi, jaja, meso, riba, školjke), a njegov nedostatak najuočljiviji je kod vegetarijanaca.
Kalcijum, fosfor i cink pospešuju mentalni razvoj, hrane i umiruju nervni sistem, a nalaze se u meko kuvanim jajima, spanaću, morskoj soli, algama, smokvama, bananama, grožđu, suvim kajsijama, sirovom semenu suncokreta…

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!