Start Zanimljivosti Popunjavamo zamrzivač: Evo kako pripremiti voće i povrće!

Popunjavamo zamrzivač: Evo kako pripremiti voće i povrće!

smrznuto povrce

Voće i povrće je u jeku, sveže i odlično za pripremanje svih obroka tokom leta. Ko gaji baštu ili ima voćnjak, sigurno će odvojiti deo plodova i za zimu. A, jeftinije je svakako i pazariti sveže voće i povrće na pijaci, pa ga zamrznuti i jesti tokom zime. 

Povrće i voće je osetljivo na zamrzavanje, jer sadrži u sebi veliku količinu vode. Naravno, sasvim drugačiji sistem zamrzavanja imaju fabrike čije proizvode kupujemo tokom zime. Zato za zamrzivač treba kupovati i odvajati zrele, ali nikako prezrele komade voća i povrća.

Pre pakovanja, povrće treba blanširati. Blanširanje se radi tako što se oprano povrće spusti u kipuću vodu na 2 do 5 minuta. Kada se potpuno ohladi, spakujte ga u kese i stavite u zamrzivač. Iz kese istisnite višak vazduha, kako bi povrće zadržalo boju. Koštunjavo voće rasecite i izvadite mu koštice, a onda ga prelijte šećernim sirupom. Nakon toga, voće je spremno za zamrzavanje.

Dobra praksa je i ispisati na kesama kog datuma je voće i povrće zamrznuto. I u ovakvom stanju može da se pokvari, pogotovo ako se kesa ošteti. Pečurke treba iskoristiti u roku od 3 meseca, ostalo povrće u roku od 6 meseci. Duže od 6 meseci u zamrzivaču može da stoji brokoli, kelj, blitva, kupus, karfiol, patlidžan, spanać. Sve što bude zamrznuto duže od 12 meseci, ne treba koristiti.

Kada budete pravili neko jelo, smrznuto povrće iskoristite baš takvo, nemojte ga odmrzavati. Što se tiče voća, njega skroz odmrznite, pa ga onda stavite u kolače.

Autor: Life Content

Foto: Pinterest

 

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!