Start Zanimljivosti O namirnicama Pravilna ishrana – regulišite krvni pritisak

Pravilna ishrana – regulišite krvni pritisak

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock
Prema istraživanjima, hipertenzija se javlja dva puta češće kod osba koje pate od šećerne bolesti, i to u 25% slučajeva obolelih od dijabetesa tipa 1 i čak u 80% slučajeva onih koji pate od dijabetesa tipa 2.
Da biste se suprotstavili hipertenziji preporučuje se hrana bogata vlaknima sa kiromašna masnoćama i solju. Poželjno je povećati unos voća bogatog kalijumom (banane, kivi), povrća i integralnih žitarica.
Sirovi bademi su bogati nezasićenim mastima a pomažu u sniženju nivoa holesterola u krvi, ublažavaju upale arterija i regulišu krvni pritisak. Bademi, ali i orasi, blagotvorno deluju na kardiovaskularni sistem.
Ljuta papirka je jedno od najefikasnijih sredstava za snižavanje krvnog pritiska – ova namirnica širi krvnesudove i pomaće slobodnijem protoku krvi, što za krajnji rezultat ima regulaciju krvnog pritiska.
Sok kokosa obiluje kalijumom, elektrolllitima i drugim važnim nutrijentima.
Sirovi kakao bogat je flavonoidima koji deluju kao adaptogeni, pomažući telu da se izbori sa stresom – čestim uzrokom hipertenzije.
Kurkuma ima moć da ublaži upalne procese u celom telu, samim tim poboljša kardiovaskularne funkcije i omogući zdrav protok krvi. Kurkuma je, takođe, prirodni razređivač krvi, samim tim i odlično oružje u borbi protiv hipertenzije.
Beli luk ima sposobnost da snizi nivo holesterola i visok krvni pritisak, što pokazuju i brojna istraživanja. Ukoliko vam smeta njegov miris, možete ga uzimati u vidu tableta ili kapsula.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!