Start Zanimljivosti O namirnicama Pravilna ishrana tokom zime

Pravilna ishrana tokom zime

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Zimski period nije vreme kada je poželjno držati dijetu. Potrebno je održati jak imunitet, kako bi se izbegle prehlade i virusi. Redukovana ishrana će pre doneti bolest nego što će proizvesti željeni efekat.

Jedite uvek sezonsko voće. U jesen se što više hranite jabukama, kruškama i grožđem. Kada je povrće u pitanju, brokoli i prokelj su odličan izbor. Pored redovne ishrane, dobro bi bilo da tokom zime uvedete i redovno uzimanje dodatnih vitamina u vidu tableta. Preporučen unos vitamina C je 500 miligrama dnevno.

Jaka hrana nije isto što i zdrava hrana!

Najčešća greška koju ljudi čine je da, tokom zime, misle da, ako jedu jaku hranu, time osnažuju imunitet i štite se od virusa. Ovakva hrana ne mora biti uvek i zdrava, a korisna je samo ukoliko radite težak fizički posao. Bolje bi bilo da jedete laganu hranu bogatu hranljivim sastojcima. A laganom hranom ćete izbeći i pojavu ”zimskih” kilograma.
JABUKE
Obavezno jedite minimum jednu jabuku dnevno tokom cele godine. Zimi, pored nje, unesite dnevno u svoj jelovnik još neko voće.
MANDARINE
Odličan izbor za dopunu jabukama su mandarine. U njima ima dosta vitamina C. Prosečna mandarina sadrži čak 100 miligrama ovog vitamina.
ZAČINI
Začini nas greju i ubrzavaju mikrocirkulaciju, te ih zimi nemojte izbegavati.  Konzumirajte ren, ljute papričice, kim. Ovi začini će vam pomoći da se razbudite.
KISELI KUPUS
Ukoliko se konzumira sirov, odličan je izvor vitamina C uz unos malog broja kalorija. Svakodnevno jedite salatu od kiselog kupusa.
BELI LUK
Iako ga mnogi izbegavaju zbog karakterističnog mirisa, beli luk je najbolje sredstvo u borbi protiv bakterija i virusa.
MED
Med je, takođe, odličan za uništavanje bakterija i virusa, a sadrži i kalcijum, magnezijum, natrijum i druge minerale.
ZELENI ČAJ
Obzirom da sadrži viši nivo kofeina od same kafe, dobro bi bilo da je zamenite ovim čajem. Uz pomoć njega ćete se razbuditi, biti koncentrisani, rad mozga će biti podstaknut, a ujedno unosite i antioksidans.
ČORBE
Tokom zime konzumirajte što više čorbe, supe i paprikaše. Takođe pijte čajeve i ostale tople napitke.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!