Start Kuhinje sveta Ravanija – sočan kolač sa grizom

Ravanija – sočan kolač sa grizom

Ravanija
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 60 min
  • 6 osoba
  • Lako

Sastojci:

Testo
8 jaja
8 kašika šećera
8 kašika griza
4 kašike brašna
badem
Šerbet
1 l vode
650 g šećera

Priprema:

Testo
1. U dubljem sudu penasto umutiti jaja uz postepeno dodavanje šećera. Mutiti sve dok se šećer ne razgradi a smesa postane bledožuta.
2. Dodavati naizmenično po kašiku griza i brašna uz neprekidno mućenje.
3. Pripremljenu smesu izručiti u nauljenu i brašnom posut pleh i ravnomerno rasporediti. Odozgo položiti bademe i blago utisnuti u masu.
4. Peći u ugrejanoj rerni na 180ºC oko trideset minuta.
5. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se potpuno ohladi.
Šerbet
1. U šerpu dodati vodu i šećer pa kuvati oko deset minuta da se šećer potpuno rastvori i ukuva fin sirup. Skloniti sa ringle i ostaviti da se malo prohladi.
Finalni postupak
1. Hladan kolač iseći na manje šnite i preliti toplim šerbetom.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!