Start Zanimljivosti Recite “ne” slatkišima uz pomoć ove namirnice!

Recite “ne” slatkišima uz pomoć ove namirnice!

Ako ste od onih koji jednostavno ne mogu da prođu pored rafova sa slatkišima a da ne uzmu barem jednu čokoladu, ovo je pravi trik za vas! Naime, pre nego što sledeći put krenete u nabavku, samo je potrebno da pojedete jednu jabuku, tvrde naučnici.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ako pojedete jednu jabuku pre odlaska u radnju, kupićete 25 posto više voća i povrća, tvrde američki naučnici. Oni su sproveli tri istraživanja kako bi zaključili kako zdrava užina utiče na kupovinu, i zaključili su da bi marketi trebalo da daju kupcima da probaju voće, kako bi ih podstakli da prave zdravije odluke u kupovini.

U prvoj studiji je učestvovalo 120 ljudi. Jednima je data jabuka, drugima keks a trećima nije data nikakva užina pre nego što su otišli u radnju. Rezultati su pokazali značajne razlike – ljudi koji su jeli jabuke kupili su 28 procenata više zdrave hrane od onih koji su jeli keks i 25 posto više voća i povrća od onih koji nisu jeli ništa.

U sledećem istraživanju bilo je 56 učesnika. Jednoj grupi je data jabuka, drugoj keks a onda su ih naučnici zamolili da zamisle da su u kupovini. Ponovo su oni koji su jeli jabuku imali mnogo zdravije odabire.

Treće i finalno istraživanje je pokazalo da nije bitno da li pre odlaska u prodavnicu jedete nešto što je zaista zdravo – samo je bitno da vi mislite da je tako.

Učesnici su podeljeni u tri grupe – jednima je dato čokoladno mleko sa oznakom “zdravo čokoladno mleko”, drugima sa oznakom “čokoladno mleko sa bogatim ukusom” a trećima nije dato ništa.

Učesnici su ponovo otišli u virtuelnu radnju, i oni koji su pili “zdravo” mleko su se odlučili za znatno zdravije namirnice.

Izvor: 24sata.rs

 

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!