Start Zanimljivosti Otkrivamo vam kako da pravilno pripremate hranu!

Otkrivamo vam kako da pravilno pripremate hranu!

pripremanje-hrane
Zdrav način ishrane ne zahteva samo odabir zdravih namirnica, već i zdrav način pripreme tih namirnica. Otkrijte kako se pravilno priprema hrana, i pogledajte nekoliko saveta o potencijalnim opasnostima.

Navodimo nekoliko čestih namirnica koje zahtevaju posebnu pažnju kada sa njima rukujete:

Sirovo meso

Posno meso, kao što su pileće grudi bez kožice i posni delovi svinjetine i junetine mogu sadržati opasne bakterije koje izazivaju ozbiljna oboljenja ili smrt. Da biste izbegli direktnu pretnju vašem zdravlju, koristite posebnu dasku za sečenje ili staru prekrijte masnim papirom za pečenje.

Najbitnije je da se pobrinete da sve površine koje dolaze u dodir sa mesom, kao i pribor, budu čisti. Takođe, neka vam ruke budu čiste pre dodira sa sirovim mesom ili priborom.

Jaja

Sirova jaja ukazuju na trovanje salmonelom. Da biste sprečili oboljenja, nemojte jesti sirova jaja ili hranu koja sadrže termički neobrađena jaja kao što je majonez, sladoled ili neke kremove. Takođe, uvek držite jaja u frižideru i koristite jaja odmah nakon što ih razbijete.

Voće i povrće

Površina određenog voća i povrća može biti kontaminirana pesticidima i bakterijama. Sve namirnice temeljno perite pre jela. Ovo važi i za namirnice gde je koža nejestiva, kao što je dinja, lubenica, avokado. Takođe izbegavajte kontakt ovih namirnica sa svežim mesom, morskim plodovima i jajima.

Riba

Riba može biti kontaminirana određenim toksinima, pa je važno da kupite svežu ribu i da je termički obradite što pre je to moguće. Kada je reč o kupovini ribe obratite pažnju da riba ne miriše previše sumnjivo ili kiselkasto. Sveži fileti trebali bi imati sjajno meso. Izbegavajte filete koji izgledaju suvo ili staro. Na kraju, temeljno očistite površine i pribor koje su bile u dodiru sa ribom posle pripreme.

Izvor: www.klinikaperinatal.com

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!